Klimaeksperter: COP27-mål om maksimal temperaturstigning er næsten umuligt at nå

Den syv år gamle Parisaftale blev gentaget i Egypten, men målet er næsten umuligt at nå, vurderer eksperter.

Der skal handles hurtigt, hvis Parisaftalen skal indfries, vurderer eksperter. (Foto: © MIKE HUTCHINGS, Ritzau Scanpix)

Målet blev allerede sat i 2015, da ledere fra det meste af verden mødtes til klimatopmøde i Paris.

Temperaturen i 2100 skal ikke være steget mere end 1,5-2 grader sammenlignet med niveauet før industrialiseringen. Aftalen blev gentaget til dette års klimamøde.

- Vi skal have reduceret markant for at holde temperaturstigningen under 1,5-2 grader, som der er lagt op til i Parisaftalen. Jeg ser ikke, at udmeldingerne på COP27 indfrier den målsætning, siger professor i klimaforandringer på Syddansk Universitet Sebastian Mernild til Ritzau.

FN-klimatopmødet COP27 i Egypten er forbi, og selvom mødet strakte sig to dage længere end planlagt, får den endelige aftale kritik. Den er simpelthen ikke ambitiøs nok, mener flere.

En af dem er Sebastian Mernild. Han er særligt optaget af målet om en maksimal temperaturstigning på 1,5 eller 2,0 grader i år 2100.

- Som det ser ud nu, vil klodens middeltemperatur blive markant varmere og formentlig et sted mellem 2,6 og 2,8 graders temperaturstigning ud mod 2100, siger Sebastian Mernild.

Krævede action for flere år siden

Uanset hvad der gøres nu, så kan verden godt vinke farvel til målet om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader, mener Sebastian Mernild.

- Det når vi formentlig inden for ti års tid, siger han.

Den prognose står han ikke alene med. Eigil Kaas, der er professor og klimadebattør, er helt enig.

- Man er nødt til at være meget på, hvis man skal nå det her. Det er meget svært at nå 1,5 graders-målet, næsten uanset hvad vi gør, siger han.

En aktivist til COP27 har malet det famøse tal i håndfladen. (Foto: © Mohammed Abed, Ritzau Scanpix)

Hvad skal der til for at nå målet?

- Det kan jeg ikke engang overskue at gå i gang med. Der skal simpelthen ekstremt meget til. Det er hele verden, der skal skynde sig meget, og vi skal også have en meget mere aktiv opsugning af CO2. Det kræver en indsats af en helt anden størrelsesorden, siger han.

Sebastian Mernild har mere overskud til at komme med sit bud.

- Vi skal reducere langt mere, end vi har gjort til dato. Vi skal også blive bedre til at fange og lagre kulstof fra atmosfæren, siger han.

Vi kommer for sent

Fælles for de to eksperter er deres tanker om fortiden. Vi er simpelthen for sent på den, hvis 1,5 graders-målet skal nåes.

- Vi skulle faktisk have reduceret for adskillige årtier siden, og med den langsommelighed, der er politisk, vil vi formentlig se temperaturstigninger, der går på den anden side af 2,0 grader, siger Sebastian Mernild.

Ifølge Eigil Kaas er det svært at regne på, men et skud fra hoften lyder på nogenlunde samme bud som Mernilds.

- Vi skulle nok have haft den her snak for 20 år siden, men det er et gæt, understreger han.

- Så vi er nok lidt sent på den, siger Sebastian Mernild.

Meget tyder på, at FN's klimapanel stemmer i. Vurderingen fra dem viser, at grænsen formentlig krydses i slutningen af 2040'erne.