Hvad vil vi have? Landbrugsafgift.
Hvornår vil vi have det? Nu.
I morgen? Nej.
Hvornår? Nu.
Sådan lød det her til eftermiddag på Christiansborg Slotsplads i København, hvor flere hundrede unge var samlet for at demonstrere for klimahandling på landbrugsområdet.
DR's journalist på pladsen estimerede, at der var samlet omkring 6-700 gymnasieelever.
En af arrangørerne er Caroline Mahler Lundsteen, der er en del af Den Grønne Ungdomsbevægelse, som sammen med Fridays For Future stod bag demonstrationen.
Ifølge hende er det en "misforståelse, at klimaaktivister vil afvikle landbruget".
- Det er politikerne, vi er her for at råbe op. For at gøre op med fortællingen om, at klimaaktivister står i kontrast til landbruget, og at vi vil afvikle dem.
- For vi vil faktisk gerne udvikle det og i en grøn og bæredygtig retning, siger hun.
Deres ønske er, at politikerne skal gøre den grønne omstilling nemmere for de landbrug, der gerne vil det. Fx i form af en CO2-afgift, lyder det.
Politikerne har nedsat et ekspertudvalg, som skal komme med et forslag til en CO2-afgift, der skal diskuteres senere i folketingsåret, er det ikke godt nok?
- Det går selvfølgelig lidt langsomt. Og så synes vi også, det er vigtigt at presse på for, at den afgift kommer til at ligge på produktionen og ikke direkte på forbrugeren.
Elever har strikket og lappet tøj i dag
Mens klimalyrik, musik og protestråb var en del af Christiansborg Slotsplads her til eftermiddag, har mange andre unge også haft en dag i klimaets tegn.
Demonstrationen lå nemlig samme dag, som Gymnasiernes Klimahandledag løb af stablen for første gang rundt på mange af landets gymnasier.
Det er Gymnasieskolernes Klimaalliance, der stod for at afholde dagen, hvor formålet er at sætte fokus på gymnasiernes arbejde med klima- og bæredygtighedsdagsordenen.
De klassiske moduler har derfor været erstattet med klima-workshops. På eksempelvis Sankt Annæ Gymnasium er der blevet strikket af restegarn, lappet tøj og lavet mad. Der har også være en workshop om klimaangst.
En af dem, der er med til at stå for dagen er Henrik Nevers, formand for Danske Gymnasier og rektor på Roskilde Gymnasium.
- I stedet for at det bliver meget svært og utilgængeligt, så siger vi, at det er faktisk også de små ting, der tæller og kan gøre en forskel.
Forud for dagen havde han flere håb for den. Dels at sætte fokus på, at man kan gøre noget i det små i hverdagen.
- Og så, at vi indgyder et håb og giver en interesse for at arbejde med det, siger han og nævner også, at han håber, at man desuden kommer til at kunne følge op fagligt i fagene i gymnasierne.