Klimanetværk arbejdede hemmeligt for DSB

PR-bureauet Waterfront har i al hemmelighed brugt klimanetværket Copenhagen Climate Network og magasinet Climate til at varetage DSB's interesser, afslører 21 Søndag.

PR-bureauet Waterfront har i al hemmelighed brugt klimanetværket Copenhagen Climate Network og magasinet Climate til at varetage DSB’s interesser. (© DSB)

Klimanetværket Copenhagen Climate Network (CCN) arbejder med egne ord for en mere effektiv, strategisk og global miljøpolitik.

Men i virkeligheden er netværket et redskab for DSB.

Det afslører interne dokumenter, som 21 Søndag er kommet i besiddelse af. De viser Waterfront-direktør Lars Poulsens egne underretninger til DSB's ledelse.

- Waterfront Communications etablerede med DSB's støtte CCN og Magasinet Climate. (…) Der kan opstå rygter om politisk kontrol med DSB's interne medier. Climate fremstår neutral i disse sammenhænge og kan agere frit - på vegne af DSB, skriver direktør i Waterfront Lars Poulsen i en mail til DSB's ledelse.

Magasinet Climate udkommer i op til 5.000 eksemplarer og bliver distribueret til politikere, virksomheder og togpassagererne i DSB's kupeer på første klasse. Men ingen steder fremgår det, at magasinet plejer DSB's interesser.

Politikere ført bag lysetFlere prominente politikere har gennem årene været formænd for klimanetværkets rådgivende bestyrelse. Men ingen af dem har fået at vide, at netværket er en platform for DSB.

En af dem er miljøminister Ida Auken (SF). Hun var formand, indtil hun blev minister i 2011.

- Jeg fik CCN præsenteret som et virksomhedsnetværk for grønne virksomheder. De fortalte mig ikke, at det var Waterfront og DSB, der stod bag, siger hun.

Socialdemokraternes medlem af Europaparlamentet Dan Jørgensen overtog formandsposten efter Ida Auken. Han er vred over, at han er blevet brugt til at promovere DSB's interesser.

- Jeg er rasende over at være blevet ført bag lyset. Mit navn er blevet brugt til at legitimere et produkt, som ikke er, hvad det giver sig ud for at være, siger han.

Ud over Ida Auken og Dan Jørgensen har også SF-politikeren Steen Gade, Venstre-borgmester i København Pia Allerslev, den konservative borgmester Mogens Lønborg, tidligere SF-borgmester Bo Asmus Kjellgaard, tidligere radikal minister Elsebeth Gerner Nielsen, tidligre R-borgmester Klaus Bondam, en række erhvervsfolk og endelig kommunikationsdirektør i DSB, Jakob Høyer siddet i rådet.

Bestyrelsesformand afviser beskyldningerBestyrelsesformand for Copenhagen Climate Network og tidligere ansat i Waterfront Niels Jørgen Langkilde ønsker ikke at oplyse, hvor mange penge DSB har betalt til netværket. Men han siger til 21 Søndag, at han kun kender til støtte, der er kommet gennem annoncekøb i magasinet Climate.

- Jeg kan bekræfte, at DSB har annonceret i en lang række af numrene, siger han.

Han afviser, at netværket direkte har arbejdet for DSB.

- Det må stå for Lars Poulsens (direktør i Waterfront, red.) regning. Det har jeg ikke været indblandet i, hvis der har været sådan noget, siger Niels Jørgen Langkilde.

Hverken Waterfronts direktør Lars Poulsen eller DSB ønsker at kommentere, hvor meget DSB har betalt til Copenhagen Climate Network, og om DSB-ledelsen har vidst, at netværket fungerede som en lobbyorganisation for DSB.

21 SØNDAG bringer endnu mere om sagen i aften kl. 21.