Klimatalsmænd får ubetinget fængsel

Østre Landsret skærper straffen mod kvindelige klimaaktivister og idømmer dem en ubetinget fængselsstraf.

To talspersoner for klimaaktivister ved COP15 blev idømt to måneders ubetinget fængsel for at opfordre til at trænge igennem en politiafspærring (Foto: Mikkel Hvidberg Løkke)

To kvindelige klimaaktivister får ubetinget fængsel for at opfordre til vold mod politiet under en demonstration ved klimatopmødet i København i december 2009.

Opfordringer til at skubbe

Østre Landsret valgte onsdag at skærpe byrettens straf, som lød på fire måneders betinget fængsel, så Tannie Nyboe og Stine Gry Jonassen nu skal afsone de to måneder.

De to talskvinder er dømt for at opfordre demonstranterne til at trænge igennem en politiafspærring under klimatopmødet i København den 16. december 2009.

Fra en højttalervogn skulle kvinderne have råbt "push", altså "skub", og det fik ifølge anklagemyndigheden menneskemængden til at skubbe så kraftigt mod politifolkene, så flere blev trængt og havde svært ved at få luft.

Fra betinget til ubetinget

Ved dommen i Københavns Byret i november 2010 stemte to af rettens tre medlemmer for en betinget fængselsstraf på fire måneder.

Det tredje af rettens medlemmer mente dog, at kvindernes råb fra højttalervognen ikke var alvorlige nok til, at de kunne kaldes for opfordring til vold mod politiet, og stemte for frifindelse.

Ifølge Ritzau overvejer de dømte at søge Procesbevillingsnævnet om at få sagen i Højesteret.

FacebookTwitter