Klimavenlig højtid: Blæsten sørger for julestemning

Vi kan stege, bage og se Disneys juleshow med god samvittighed.

Strømforbruget i de danske hjem er ekstraordinært højt juleaften, men kraftigt blæsevejr betyder, at vindenergi sørger for, at forbruget i år er langt grønnere end år tilbage.

Det vækker glæde hos Dong Energy.

- For mit vedkommende bliver det en fantastisk dag. Andre vil nok mene, det rusker lidt for meget, siger Mikkel Mæhlisen, direktør i Dong Energy.

Dong Energy forventer, at samtlige 5.775 vindmøller i Danmark vil være i drift den 24. december, og da det vejrudsigten siger stiv til hård kuling, vil 80-90 procent af strømforbruget i Danmark blive dækket af vindkraft juleaften.

Mængden af vindenergi i julen har dermed aldrig været højere end i 2016.

- Så du kan have meget, meget god samvittighed over at lave din julemad, siger Mikkel Mæhlisen.

- Jeg synes, det er frygteligt imponerende, og jeg er utroligt stolt af det.

En stor del af strømmen bliver juleaften produceret i Anholt Havmøllepark, hvor der står 111 Siemens 3,6 MW-vindmøller og snurrer, når vindhastigheden rammer 17-20 m/s, svarende til hård kulling. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

God samvittighed hos nabolandene

Når der bliver stegt, bagt og set fjernsyn, alt imens juletræskæderne er tændt, snurrer elmåleren hurtigere end normalt i flertallet af danske hjem.

Den 24. december vil der blive brugt for 10,2 mio. kroner mere strøm sammenlignet med en almindelig dag, viser en opgørelse fra Dong Energy.

Forbruget topper ved 18-tiden, når der er fuldt blus på komfurerne.

Men skulle der på et tidspunkt i løbet af dagen blive produceret mere strøm, end vi kan forbruge i Danmark, så kan de danske vindmøller også sørge for en klimavenlig julefest hos nabolandene, fordi deres elsystem er forbundet med det danske via kabler.

- Selvom de tog håndboldguldet fra os, så sender vi stadig strøm den vej - også den 24 december, siger Mikkel Mæhlisen.

I hele 2016 forventer Dong Energy, at omkring 40 procent af strømforbruget i Danmark dækkes af vindkraft.

FacebookTwitter