Klip i kørekortet virker: 21 procent færre sigtelser for håndholdt mobil

Samtidig mener bilisterne også selv, at de er blevet mere lovlydige.

Klip i kørekortet har en klar betydning, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det har tilsyneladende haft den ønskede effekt at indføre klip i kørekortet for brug af håndholdt mobiltelefon og andet kommunikationsudstyr i bilen. En skærpelse af loven, der blev indført 10. september sidste år.

Tal fra Rigspolitiet viser, at der i fem måneder op til indskærpelsen blev rejst 11.263 sigtelser, mens der i de fem måneder, efter at den blev indført, blev rejst 8.837 sigtelser med tilhørende klip.

Det svarer til et fald på 21,5 procent.

- Det er jeg rigtig glad for at se. Og jeg tillægger klippet en kæmpe stor værdi for, at vi nu ser det her fald, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han fortæller, at kampagner og flere muligheder for at bruge bluetooth i bilen også betyder, at færre bruger håndholdt telekommunikationsudstyr bag rattet.

- Vi så samme effekt, da der blev indført klip i kørekortet for hastighed. Så klip i kørekortet har en klar betydning, siger han og understreger, at der i de seneste fem måneder i hvert fald ikke har været færre kontroller end i månederne op til, at man fik et klip i kørekortet for forseelsen.

Også transportminister Benny Engelbrecht (S) er glad for de nye tal.

- Jeg er rigtig glad for, at indførelsen af klip har ført til så markant en effekt på bilisternes adfærd. For jo flere bilister, der har fokus på trafikken, jo bedre er det.

Bilister: Vi er blevet mere lovlydige

At færre bilister sidder med håndholdt kommunikationsudstyr bag rattet bliver bakket op af en ny Epinion-undersøgelse lavet for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Her svarer 15 procent af de adspurgte, at de "ofte" eller "nogle gange" brugte håndholdt mobil bag rattet, inden klip i kortet blev indført.

Men efter lovændringen svarer syv ud af ti bilister, som før lovændringen svarede, at de benyttede mobilen under kørsel, at de ikke længere benytter håndholdt mobiltelefon, eller at de benytter mobilen bag rattet i langt mindre grad end tidligere.

- Jeg er slet ikke i tvivl om, at klippet har betydet rigtigt meget. Og det var jo også formålet med at indføre det klip i kørekortet. Så det, at bilisterne siger, at de har ændret adfærd, hilser vi velkomment, siger Mogens Kjærgaard Møller, der er administrerende direktør i Rådet for Sikker Trafik.

- Men en del af forklaringen er også, tror jeg, at det fortsat bliver mere og mere socialt uacceptabelt at bruge mobiltelefonen, mens man kører bil, siger han.

Den 'forbandede' mobiltelefon

Selvom det tilsyneladende går den rigtige vej, er transportminister Benny Engelbrecht ikke tilfreds.

- Der er stadig relativt mange, der bruger mobiltelefonen under kørsel, og derfor kan vi heller ikke bare læne os tilbage i tilfredshed. Der skal ske noget mere, og vi skal have endnu færre til at bruge mobilen - ikke bare bag rattet, men også på cyklen.

Hos Rådet for Sikker Trafik vil Mogens Kjærgaard Møller også have endnu flere bilister til at lægge mobilen væk under kørslen.

- De nyeste tal viser, at seks ud af ti ulykker har uopmærksomhed som en væsentlig faktor. Og ofte er det den her forbandede mobiltelefon, der er årsag til de ulykker, siger han.

FacebookTwitter