Knægte skyder fyrværkeri mod brandfolk: 'Jeg er fuldstændig målløs'

Der har mindst været ti episoder, hvor brandfolk er blevet beskudt med fyrværkeri.

Hos Østjyllands Brandvæsen måtte brandmændene trække sig fra nogle områder, siger vagthavende brandmester Kent Winther.

Brandmænd er ved flere lejligheder blevet beskudt med fyrværkeri, når de er rykket ud for at slukke brande rundt omkring i landet nytårsaften.

Det fortæller sekretariatschef ved Danske Beredskaber Bjarne Nigaard.

- Når vores folk bliver tilkaldt for at slukke for eksempel containerbrande, så har de flere steder oplevet, at folk har ligget på lur og brugt dem som skydeskive og simpelthen rettet raketter imod dem for at ramme dem. Jeg er fuldstændig målløs over, at man kan finde på sådan noget, siger han.

Bjarne Nigaard kalder det "tudetosset" at beskyde brandfolk.

- Vi har set det ske hvert eneste år, men i år har det fyldt rigtig meget for mange af vores folk. Og det kan simpelthen ikke være meningen, at de skal gøres til skydeskiver, når de kommer for at hjælpe, siger han.

Danske Beredskaber skønner ud fra indberetninger fra landets 24 beredskabskredse, at der har været mindst 10 episoder.

Politiet er også blevet beskudt

Også politiet melder om beskydning med nytårsfyrværkeri.

I Slagelse Kommune er Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i tre tilfælde blevet angrebet af fyrværkeri.

- Det er sket, når vi er kommet til områder på grund af andre anmeldelser. Når vi så er kommet derud, så er der nogle, der vil lave ballade, siger Ole Hald, vagthavende ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til Ritzau.

Han fortæller, at politiet både er blevet beskudt med raketter og bomberør, og at to personer er blevet anholdt.

Hos Østjyllands Brandvæsen måtte brandmændene trække sig fra nogle områder og afvente politiets bistand, fordi de blev beskudt med fyrværkeri.

- Det kan vi ikke tolerere rent sikkerhedsmæssigt for vores folk, så derfor måtte vi trække dem ud, siger vagthavende brandmester Kent Winther.

Containerbrande

I hovedstadsområdet har politiet nytårsaften været kaldt ud til flere episoder, hvor brandfolk er blevet beskudt med fyrværkeri, oplyser vagtchef ved Københavns Vestegns Politi Lars Guldborg til Ritzau.

- Vi mistænker, at det er nogle knægte, altså store drenge. Brandfolk er ikke sarte, men det her har været over stregen, siger han.

Det var i forbindelse med to containerbrande i Hvidovre og Albertslund, at det lokale brandvæsen tog kontakt til politiet.

Ingen personer er blevet anholdt for disse forseelser, og ingen personer er kommet til skade.

Raketter skudt vandret

Vagtchef Lars Guldborg fortæller, at Københavns Vestegns Politi har fået anmeldelser fra Herlev, Vallensbæk, Hedehusene og Måløv om uforsvarlig brug af fyrværkeri.

- Vi har fået flere henvendelser fra folk rundt omkring i kredsen om folk, der teer sig åndssvagt med fyrværkeri. Anmeldelserne går på, at raketter bliver skudt af vandret og mod folks altaner. Det er ikke for smart, siger Lars Guldborg.

Politiet har været ude for at assistere brandvæsenet tre gange i henholdsvis Albertslund, Hvidovre og Taastrup. Det har alle tre gange været i forbindelse med noget slukningsarbejde, hvor nogle store drenge er kommet i flok og har skudt fyrværkeri efter dem for derefter at forsvinde hurtigt igen, fortæller Lars Guldborg.

- Brandvæsenet er som regel ikke sarte, men de synes alligevel, at det var for groft, tilføjer vagtchefen.