Knap 1 million ekstra vaccinedoser til Danmark: Alle kan være vaccineret inden sommer

Danmark kommer til at modtage 900.000 flere vaccinedoser, end Sundhedsstyrelsen forventede sidste uge.

Moderna kommer også til at levere flere vacciner til Danmark end forventet. (Foto: © ALKIS KONSTANTINIDIS, Scanpix)

Danmark får knap en million flere vaccinedoser end ventet.

Sådan lyder den umiddelbart positive overskrift på Sundhedsstyrelsens opdaterede vaccinationskalender, som forudser, at alle, der vil, kan blive vaccineret inden sommer.

Det kan de, fordi især leverandøren Pfizer/BioNTech kommer til at levere langt flere doser, end de før havde lovet.

- Danmark vil modtage 900.000 flere vaccinedoser, end hvad det så ud til i sidste uge, oplyser Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en pressemeddelelse.

Flere vacciner til forår

Det ser ud til, at antallet af vaccinestik kommer til at skyde i vejret sammen med forårets påskeliljer. I hvert fald kommer Pfizer først til at kunne levere dette stigende antal doser fra april og frem.

På samme tid forbereder myndighederne sig på fra marts måned at kunne massevaccinere op mod 400.000 danskere dagligt med hjælp fra praktiserende læger, apoteker og private virksomheder.

Der er altså umiddelbart gode udsigter for foråret. I første omgang bliver vaccineplanen dog endnu en gang forsinket. Både Moderna og AstraZeneca leverer mindre end lovet de næste to uger, og det betyder, at borgere over 85 år får skubbet deres vacciner en uge.

Den opdaterede vaccinationskalender har også rykket tidspunktet, for hvornår målgrupperne 5, 6, 8 og 10 kan få tilbudt vaccinen.

Skulle vi ikke i forvejen vaccineres inden sommer?

I dagens pressemeddelelse ser Sundhedsstyrelsen frem mod en sommer, hvor alle danskere, der ønsker det, er vaccinerede.

- Vi kan nu forvente at have vaccineret alle, der ønsker det, ved udgangen af uge 25, det vil sige senest den 27. juni, udtaler Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

- Dermed vil størstedelen af befolkningen være færdigvaccineret, når vi når frem til sommerferien.

For dem, der følger meget med i Danmarks vaccineudrulning, lyder det måske ikke som en nyhed.

27. juni har nemlig før været datoen for, hvornår alle danskere kunne være færdigvaccinerede. Da det i slutningen af januar stod klart, at Pfizer ville levere færre vacciner end forventet, blev den dato rykket til 4. juli. Og nu er datoen så rykket tilbage igen.

Det er ikke usandsynligt, at datoen kan flytte sig igen, da vaccinationskalenderen er prognoser og stadig afhænger af, hvorvidt leverandørerne leverer.