Knogleskøre nordjyder opdages tidligt og sparer skattekroner

Knogleskørhed koster årligt samfundet over 11 milliarder kroner. I Nordjylland forsøger de at forebygge dyre knoglebrud.

Mie Jensen fik i 2012 at vide, at hun lider af knogleskørhed. Derfor går hun til træning her i Hadsund for at forebygge knoglebrud. (Foto: Bardur Thomsen © DR Nyheder)

60-årig Mie Jensen er til gymnastik i nordjyske Hadsund.

- Ud til siden, træk bagud!, råber instruktøren og det lille hold af lidt ældre Hadsund-borgere følger efter.

Mie Jensen lider ligesom 41 procent af alle kvinder over 50 år af knogleskørhed eller osteoporose, som sygdommen også kaldes.

For den enkelte kan sygdommen betyde store lidelser, hvis man brækker håndleddet, hoften, eller hvis ryggen falder sammen.

Samtidig koster sygdommen samfundet 11,5 milliarder om året i udgifter til behandling, følgende sygedage med meget mere, anslår forskere.

Men så galt behøver det ikke at gå – for bruddene på knoglerne kan forebygges.

I Nordjylland har regionen, kommuner og læger indgået en aftale, der skal finde patienterne med knogleskørhed tidligere og undgå, at det udvikler sig til brækkede knogler og indlæggelse på sygehuset.

Bedre end derhjemme

Det er dagens gymnastiktime et eksempel på. Træningen er et gratis tilbud til alle borgere, der lider af knogleskørhed, i Mariagerfjord Kommune. Det er Mie Jensen glad for.

- Det er mere end guld værd. Fagfolkene kan skærpe os, så vi bliver opmærksomme på vores krop og på, hvor vi skal sætte ind og holde igen, siger Mie Jensen.

Knogleskørhed skyldes, at kalken i knoglerne forsvinder. Det betyder, at der nemt kan ske brud på knoglerne. Brud, der kan blive rigtig dyre at behandle.

For eksempel koster et brud på hoften i gennemsnit ca. 200.000 kr., når man medregner udgifter til indlæggelse, genoptræning og et øget behov for hjemmehjælp senere.

Mie Jensen er glad for, at øvelserne, der skal forebygge, at hun får brud på sine knogler, foregår hos kommunen og ikke hjemme hos hende selv.

- Den baggrundsviden, som fysioterapeuterne har, finder du ikke andre steder, siger hun.

Udover den fysiske træning består tilbuddet til de knogleskørheds-ramte borgere i Mariager Kommune også i rådgivning om kost og håndtering af hverdagen.

Flere patienter kan scannes

Aalborg Universitetshospital har også forpligtet sig til at gøre mere for at forebygge de knækkede knogler, som invaliderer mange knogleskørhedspatienter.

Her er der indkøbt ekstra scannere, sådan at der er kortere ventetid for de borgere, der henvises med en mistanke om knogleskørhed. På den måde kan lægerne finde sygdommen og dermed sætte gang i at forebygge knoglebruddene tidligere.

- Vi forebygger brud og dermed smerter hos den enkelte, men vi forebygger jo også de sygedage, hospitalsindlæggelser og sygedage, der er forbundet med det, siger Peter Vestergaard, der er professor ved Aalborg Universitet og overlæge ved endokrinologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Alene på hospitalsområdet ser det foreløbig ud til, at de ekstra scanninger og den følgende behandling betaler sig.

- Vi har forebygget 100 hoftebrud på ét år. Dermed sparer vi faktisk flere penge end medicinen koster, siger Peter Vestergaard.

Det skønnes, at 550.000 danskere lider af knogleskørhed – men de fleste ved det ikke: i 2015 have kun 156.000 diagnosen.

Gymnastik på recept

De praktiserende læger i Nordjylland er også en del af aftalen, der skal forebygge knogleskørhed.

Deres rolle er at få henvist de især ældre patienter, der er i risikozonen for at have knogleskørhed, til scanning på sygehuset. De praktiserende læger har haft besøg af praksiskonsulenter, der har undervist i at finde tegnene på knogleskørhed. Det skal gøre de praktiserende læger i stand til at vurdere, hvornår patienterne skal til scanning og hvad der efterfølgende skal ske med dem. Om de foreksempel skal til gymnastik som Mie Jensen.

Mie Jensen håber, at hun med træningen vil undgå at få alvorlige skader som følge af sin sygdom.

- Man vil jo gerne passe sig selv så lang tid som muligt, siger hun, og fortsætter:

- Så derfor synes jeg i bund og grund, at det er rigtig vigtigt, at vi får den chance. Og hvor man også på sigt kan spare lidt på hjemmehjælpen og andre steder i kommunekassen.

Foreningen for patienter med knogleskørhed håber, at den nordjyske model kan udbredes til resten af landet.

- Vi har allerede taget initiativ til at skrive til de fire andre regioner, og har tilbudt at komme ned og have et møde med dem. Vi vil meget gerne have den her aftale udbredt over hele landet, siger Ulla Knappe, der er landsformand for Osteoporoseforeningen.