Københavns overborgmester vil stoppe salg af alkohol klokken 20 i festzoner

Frank Jensen vil forbyde salg af alkohol i udvalgte områder og have lov til at udskrive bøder for høj musik.

Borgmesteren foreslår, at der indføres forbud mod salg af alkohol efter klokken 20 i udvalgte områder, såkaldte nattelivszoner, i de større byer, som for eksempel i Indre By i København. (Foto: © Simon L, Scanpix)

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), blæser til kamp mod larm, affald og vold i nattelivet.

I den forbindelse foreslår han, at der indføres forbud mod salg af alkohol i eksempelvis kiosker og supermarkeder efter klokken 20 i udvalgte områder. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.

Samtidig foreslår overborgmesteren, at kommunens støjvagter og parkmedarbejdere får mulighed for at udskrive bøder til personer, der overtræder byens ordensreglement.

Som reglerne er nu, er det alene politiet, som kan håndhæve ordensreglerne og udskrive bøder.

- Vi har set, at generne fra nattelivet i København i bestemte områder af byen, især i Indre By, blev alt for store - med mere larm, mange fulde mennesker i gaden og helt uacceptable voldsepisoder.

- Festen i gaden har simpelthen taget overhånd. Det skal vi have gjort op med, siger Frank Jensen.

Beboerformand vil have alkoholfri zoner

Frank Jensen understreger, at forslagene ikke alene skal gælde for Københavns Kommune, men for alle større byer med et "natteliv, der er gået over gevind".

Det er et forslag, som vækker begejstring hos beboerne i Indre By i København.

- Det er en rigtig, rigtig god idé, og det er noget, vi beboere her i Indre By støtter varmt op om, siger Sasha Lystrup Andersen, der er formand for Stræderne og Strøgets Beboerforening.

Hun forklarer, at det meste af Indre By er 'blevet til sådan en festplads', der tiltrækker mange mennesker alle ugens dage. Derfor kunne hun godt tænke sig, at Frank Jensens forslag om et forbud går endnu videre.

- Vi kunne godt ønske os, at det her blev suppleret med alkoholfri zoner i samme område, så man i samme periode slet ikke må indtage alkohol i det offentlige rum udenfor barerne, siger Sasha Lystrup Andersen.

Støjvagter skal kunne udskrive bøder

Ifølge pressemeddelelsen skal det eksempelvis kunne udløse afgifter fra kommunens medarbejdere, hvis man smider affald i byens parker. Eller hvis man spiller høj musik på tidspunkter, hvor det ikke er tilladt.

- Politiet gør allerede et kæmpe arbejde, og det er klart, at de ikke kan være overalt. Samtidig har vi allerede medarbejdere i byens gader, parker og ved havnen, som kan hjælpe med at sikre, at folk ikke sviner og larmer, siger Frank Jensen.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at overborgmesterens ønsker ikke direkte kan kobles til coronasituationen.

Problemerne i hovedstadens natteliv har "både før og under coronapandemien tiltrukket sig meget uheldig opmærksomhed", står der i pressemeddelelsen.

Købmænd er skeptiske: Festerne flytter ud

I brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd er direktør John Wagner skeptisk over for Frank Jensens forslag.

Hen henviser til, at det frem til 2005 faktisk var forbudt at sælge alkohol i aften- og nattetimerne.

- Det virkede ikke dengang og blev nærmest omgået systematisk.

- Så jeg spørger mig selv, om det er Frank Jensen, der skal tage rundt i sidegadekiosker på Vesterbro og Nørrebro og påse, om der sælges øl, vin og spiritus efter klokken 20, siger John Wagner.

Han peger også på en anden utilsigtet konsekvens, hvis et eventuelt forbud alligevel skulle vise sig at blive overholdt:

- Så flytter man festerne lidt uden for byen, og så er man lige vidt, siger John Wagner.

Frank Jensen har givet forslagene videre til justitsminister Nick Hækkerup (S).

Ministeren skriver i en kommentar, at han "sætter pris" på overborgmesterens idéer.

- Det tager vi med i vores videre arbejde med at gøre op med den adfærd, der skaber utryghed i det offentlige rum, skriver Nick Hækkerup.

Klokken 11.32: Artiklen er opdateret med interview med Sasha Lystrup Andersen.

/DR Nyheder/