Beton, biler og busser kan blive byttet ud med træer, cykler og gåture foran Tivoli i centrum af København.
Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune stemte i hvert fald mandag for at gå videre med et storstilet projekt, som Tivoli står bag.
Dermed kan en af de mest populære turistattraktioner og en af de dyreste adresser i Matador-spillet ændre udseende drastisk.
Hvis projektet bliver til virkelighed lukker man nemlig for trafikken fra Rådhuspladsen og ned mod Tivoli, hvor der i stedet skal være en grøn bypark.
Beslutningen blev taget på baggrund af trafikanalyser, der ifølge Ninna Hedeager Olsen (E), som er teknik- og miljøborgmester i København, altså ikke gav grund til at sætte en stopper for projektet.
- Det er et superinteressant, at vi kan få et grønt bystrøg, hvor der kan være plads til gående og cyklister fremfor biler, siger hun.
Projektet kan dog ikke køre videre endnu, da Jakob Næsager, der er medlem af udvalget for Det Konservative Folkeparti, hev i håndbremsen under udvalgsmødet.
Han er nemlig bekymret for trafiksikkerheden, da man i forbindelse med byparken skal omlægge en masse busser.
- Jeg frygter, at det sætter trafiksikkerheden over styr. Man leder 64 busser i timen ned ad den smalle Jernbanegade, hvor der ikke er cykelsti, og der er to store parkeringsanlæg, siger Jakob Næsager.
Derfor valgte han at indbringe sagen til afgørelse i Borgerrepræsentationen, der altså nu skal tage stilling til projektet og de trafikale udfordringer. Det forventer han, at de gør 10. december.
Herefter venter en længere proces, hvor man blandt andet skal finde ud af, hvordan projektet skal finansieres.
Flere udfordringer
Ifølge Ninna Hedeager Olsen er hun opmærksom på, at det vil skabe trafikale udfordringer - især omlægningen af busser.
Og det kan da også gå hen og blive lidt af en logistisk hovedpine, mener Mogens Fosgerau, der er professor i transportøkonomi ved Københavns Universitet.
Hvis projektet bliver til virkelighed, kalder han det et voldsomt indgreb.
- Det bliver rigtigt svært at omdirigere personbiler og lastbiler i det her område, uden at de propper til andre steder i nærheden. Det er jo et sted, hvor der er tryk på og stor mangel på plads i forvejen. Her vil man så lukke en hovedfærdselsåre, siger han.
I sidste ende kan trængslen blive for meget for københavnerne, mener Mogens Fosgerau.
- Det ender med, at der vil være fredeligt i den park, men trængslen i byen vil blive værre, og flere københavnere vil simpelthen synes, at det er for træls at bo her.
Selvom borgmesteren ikke lægger skjul på, at en del af planerne om at gøre København til et bedre sted at bo bygger på at reducere biltrafikken, så skal det ikke ske med mere trængsel.
- Det skal gøres på en måde, hvor vi giver københavnerne nogle alternativer, så de ikke er afhængige at have en bil hver. Her i området er der rigtig mange offentlige transportmuligheder og cykelstier, siger Ninna Hedeager Olsen.
Hvem skal bruge parken?
Byparken skal være med til at gøre livskvaliteten bedre for borgerne, men det er ikke sikkert, at det ender sådan, fortæller Jesper Pagh, der er adjunkt i byplanlægning på Institut for mennesker og teknologi ved Roskilde Universitet.
Han udelukker ikke, at parken kan have potentiale, men det kræver en organiseret byomlægning for hele området.
- Byparken er jo ikke svaret på noget af det, som københavnerne efterlyser, for der er jo næsten ingen københavnere, der bor eller kommer her særlig meget.
Han mener, at det helt store problem er, at man vil omdanne en bydel til noget, den ikke er. Ifølge ham er det et generelt problem, at man de seneste 20 år ikke har haft en samlet strategi for byudviklingen i hovedstaden.
- Man vil have folk til at tage hen i den her bypark, hvor folk kan sidde, gå og folde sig ud, men det gør man traditionelt set ikke dér, siger Jesper Pagh og uddyber:
- Vil byparken med vandløb og 30 meter høje træer være et godt sted at kaste op, når man er på vej hjem fra barerne i Vestergade og skal have natbussen hjem til Rødovre? Området har jo en helt særlig karakter i dag med barer og Hovedbanegården. Tror man bare, at det bliver noget helt andet, ved at man laver en park?
Når Ninna Hedeager Olsen har mødt københavnerne, er det dog netop grønne oaser, som de efterspørger - især set i lyset af coronaepidemien.
- Rigtig mange københavnere ønsker en by med færre biler, mere plads til mennesker, grønne områder, cykelparkering og alle de her andre opholdsmuligheder, siger hun.
Glæde i Tivoli
Beslutningen i Teknik- og Miljøudvalget om at føre projektet videre skaber dog glæde i Tivoli, der ikke har haft mulighed for at stille op til interview.
Susanne Mørch Koch, der er direktør i Tivoli, skriver til DR:
- Vi ser frem til, at vi kan konkretisere projektet og kan love, at vi kommer til at gå meget aktivt ind i det arbejde. Vi vil gøre, hvad vi kan for at komme i mål med dette ambitiøse projekt, som vi fortsat tror fuldt og fast på vil blive til gavn for alle i området og for hele København.
Før det kan blive det, så venter der dog et længere og mere formelt forløb, hvor man blandt andet skal have styr på finansieringen. Først venter en formel ansøgning, en lokalplansproces og en såkaldt startredegørelse, forklarer Ninna Hedeager Olsen.
- Når der kommer ønske om lokalplan, så vil der også komme en formel proces, hvor man selvfølgelig skal overholde alle regler også i forhold til høringer.
Kommer københavnerne til at betale noget for byparken?
- Det vil betyde, at et flertal skal blive enige om det til en budgetforhandling. Men det kan jeg intet sige om endnu.