København er kåret til verdens bedste by - igen

Det trendskabende magasin Monocle har kåret verdens 25 bedste byer.

Copenhagen Dreaming, synger bandet Love Shop - og skal man tro det trendy magasin Monocle er København stedet, man skal drømme sig hen. (© Colourbox)

- Perfektion er uopnåeligt, men København er det bedste bud på det lige nu.

Sådan skriver det trendskabende engelske magasin Monocle, som i den kommende udgave kårer verdens 25 bedste byer. Og her topper den danske hovedstad, der for anden gang er verdens bedste by.

Men hvad gør så netop København så fantastisk?

Byen var tidligere i dvale

Ifølge Monocle er svaret ikke helt simpelt. Flere faktorer spiller nemlig ind. Men væsentligt er det, at den danske hovedstad har gennemgået en stor, radikal forandring de seneste år.

- Hvis du havde besøgt byen for et årti siden, ville du have befundet dig i en by i permanent semi-dvale tilstand. Butikkerne lukkede lørdag eftermiddag og forblev lukkede hele søndagen. Nattelivet var kun fredag og lørdag - og hvor var de lokale? (Hvad de lavede? De spillede håndbold eller så Taggart.)

(© Colourbox)

Folk bader

Desuden fremhæves københavnernes store evne til at nyde og være glade - og at man endelig har opdaget en selvtillid og begejstring for, hvad byen kan være.

- Disse dage kan man endda opleve - hvis vejret tillader det - at de lokale bader i havnebassiner og holder lounge på havnefronten. Der er en stor barista eller gelateria på hver gade, og ikke en uge går uden en eller anden form for festivaludbud, skriver Monocle.

Vejret får lidt høvl

Det lidt ustabile danske vejr får dog lige et par ord med på vejen.

- Ingen narrer sig selv om tror, at de lever i Montpellier eller Madrid. Vinden hyler, og skyerne blæser over himlen det meste af året. Men danskerne beviser, at nordboerne stadig kan nyde det offentlige rum, lyder det.

(© Colourbox)

Det er syvende år i træk, at Monocle kårer verdens bedste by. I 2008 blev København også nummer et, mens den danske hovedstad var nummer to i både 2009 og 2010 - sidste år blev København dog slået af både Helsinki og Zürich.

En by for alle

Kriterierne for at blive verdens bedste by er udover åbningstider, et levende kulturliv, klima, lav kriminalitet, et super sundhedsvæsen og tilgængelighed også religion og seksuelle tilhørsforhold:

- Det det slags sted, hvor du kan være homoseksuel eller muslim - eller homoseksuel og muslim - og alle er ligeglade, skriver Monocle.

København er den bare tredje by til at vinde prisen som verden bedst by to gange. Tidligere er æren kun overgået München og Zürich. Den første gang, det skete, vakte kåringen stor international opsigt - Danmark er mere end Lego og øl, skrev avisen The Independent tilbage i 2008.

(Foto: © Line Breuning)

Til sidst skal det lige med, at også DR er nævnt i hyldesten af København i form af DR Byen, der kaldes det storslåede hjem til den nationale tv-station.