København frikender Airbnb: Presser ikke huslejen i vejret

Omsorgsborgmester kræver fortsat fokus på boligspekulanter, der misbruger ordningen.

Airbnb presser ikke husleje- og boligprisen op i København, lyder det i en analyse fra Københavns Kommune (Foto: JOHN MacDougall © Scanpix)

København er ikke Berlin. Hverken købe- eller lejepriser i den danske hovedstad bliver presset i vejret på grund af udlejningstjenesten Airbnb.

Nogenlunde sådan lyder konklusionen i en analyse fra Københavns Kommunes økonomiforvaltning, der har undersøgt udlejningsportalernes betydning for boligmarkedet.

I både New York, Berlin og Barcelona har myndighederne for nyligt vedtaget lovgivning der begrænser udlejningen, fordi den presser almindelige borgere ud af boligerne.

Men det er der ingen risiko for herhjemme.

Ifølge økonomiforvaltningen sørger blandt andet bopælspligten for, at der kun er en begrænset mulighed for at misbruge ordningen i Danmark.

- Dette vurderes at være et afgørende forhold for, at det københavnske boligmarked ikke har samme udfordring som i Berlin, skriver økonomiforvaltningen i en såkaldt ‘indledende analyse’.

Konklusionen forundrer SF's Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen, der selv foreslog en grundig undersøgelse af, hvordan udlejningstjenesterne påvirker hovedstadens boligmarked. Hun er ærgerlig over, at det forslag blev stemt ned og i stedet erstattet af økonomiforvaltningens egen, indledende analyse, der altså frikender udlejningstjenesterne i København.

- Vi kan se fra storbyer verden over, at spekulanter misbruger Airbnb ved konstant at udleje boliger i længere perioder, og det presser boligpriserne op. Derfor vil jeg have undersøgt området grundigt og sætte ind over for de brodne kar, der misbruger Airbnb, siger Ninna Thomsen (SF) til DR Nyheder.

I både Barcelona og Tysklands hovedstad Berlin er Airbnb blevet delvist forbudt, fordi massiv privat udlejning til turister har gjort det svært for byens egne indbyggere at finde et sted at bo.

Derfor indførte myndighederne i Berlin for nylig en regel, der forbyder udlejning som feriebolig i perioder under to måneder.

I Barcelona kræver det en tilladelse fra myndighederne, hvis man vil leje ud i mindre end 30 dage - og man skal betale skat af indtægten.

Efterspørgslen på boliger i København er stor, skriver økonomiforvaltningen. Årligt flytter cirka 60.000 til byen og børnefamilierne bliver boende længere. Ifølge prognoserne betyder det, at hovedstadens indbyggertal i 2027 er vokset med 100.000.

Men eftersom 96 procent af værterne på Airbnb udlejer deres eget hjem, vil det ikke påvirke de generelle huslejepriser, konkluderer analysen.

- Da det primært er hjem som udlejes, vil det sætte en naturlig begrænsning på, hvor mange udlejninger der kan foretages om året, lyder det.

Trods analysens frikendelse af Airbnb fortsætter Ninna Thomsen (SF) sin kamp for, at unge studerende og almindelige familier nemmere kan få tag over hovedet.

- Hvis man konsekvent lejer en bolig ud i længere perioder, så er det med til at holde den unge studerende, folkepensionisten og familier ude af boligmarkedet. Det skal vi have sat ind over for, siger hun.

- Jeg går videre med sagen og tager det op til budgetforhandlingerne i efteråret. Vi har behov for at få belyst, hvem der anvender Airbnb, og om der er boligspekulanter, der misbruger ordningen, slår Ninna Thomsen fast.

Der er dog et sted, hvor privat udlejning er en ‘udfordring’, beskriver analysen. Nemlig hotelbranchen, hvor det kan have betydning for antallet af kunder.

- Økonomiforvaltningen bemærker dog, at antallet af hotelovernatninger generelt er stigende i København, lyder det.

Der er dog en anden analyse på vej. Organisationen International Federation for Housing and Planning (IFHP) er i gang med at undersøge, hvilke indvirkninger Airbnb har på København.