København klar til bilfri søndag

Søndag den 18. september bliver adskillige zoner i København lukket ned for trafik.

H.C. Andersens Boulevard er en af de mest trafikerede veje i København. Søndag den 18. september vil den - og andre centrale gader - blive lukket for trafik. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Den 18. september bandlyses biler fra de københavnske gader en enkelt dag. Den bilfri dag er et forsøg, hvor det skal vise sig, hvordan byen bruges, når den er renset for biltrafik.

Indtil videre er det planlagt, at H.C. Andersens Boulevard og flere centrale gader i samtlige bydele bliver lukket for trafik. Borgere i Frederiksberg Kommune vil dog stadig kunne komme til og fra deres hjem.

Dagen vil byde på flere arrangementer, der skal få folk ud i gaderne, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) til Metroxpress.

-På den måde bliver det københavnerne, der viser, hvad de kunne tænke sig at bruge pladsen til, hvis vi skulle bruge færre kvadratmeter til bilerne, siger han.

Partierne i borgerrepræsentationen er dog ikke enige om velsignelsen ved en bilfri dag. Liberal Alliance har kaldt initiativet ”tudetosset” og peget på, at det skader detail- og restaurationsbranchen den pågældende søndag.

København er ikke den eneste hovedstad, der flirter med konceptet. I Paris har man også afprøvet bilfri dage, som var udbredt under oliekrisen i 1970’erne. I den franske hovedad noterede man sig blandt andet en markant effekt på luftforureningen.

Beslutningen om at afprøve den bilfri søndag i København blev taget i Københavns Borgerrepræsenation i efteråret. Den endelige dato skal godkendes mandag den 22. februar.

Den bilfri dag er et forsøg, hvor det skal vise sig, hvordan byen bruges, når den er renset for biltrafik.Hvad synes du om forsøget?

Opslået af DR Nyheder på 12. februar 2016