København mere forurenet end New York

Luften i Danmark er flere steder dobbelt så forurenet som i de store byer i USA. Forklaringen er, at vi ligger i vindretningen udenlandske industriområder.

Industri i udlandet og trafik, som her udstødning fra biler uden filtre er med til at forurene luften så meget, at den flere steder er værre at indånde her til lands end i USA's storbyer. (Foto: ALEXANDER RUESCHE © Scanpix)

Luften i store dele af Danmark er så forurenet, at det ville få storbyer som New York, Washington D.C. og Chicago til at slå alarm.

- Vi ligger i vindretningen fra store industriområder i Øst- og Vesteuropa. Når der er skovbrande i Rusland, så er det tydeligt at mærke på luftkvaliteten her i Danmark, siger Peter Wåhlin, seniorrådgiver i Danmarks Miljøundersøgelser til 24timer.

Nordvestjylland renest

I gennemsnit er der i Danmark 20 mikrogram fine partikler per kubikmeter luft. I København er tallet 21, mens borgerne i Nordvestjylland kan bryste sig af at indånde lidt renere luft end gennemsnitsdanskeren.

Tallet for New York er 14,9, mens Seattle og Denver begge er nede under 10 – altså halvt så forurenet som den danske luft. Det viser en sammenligning af tal fra Danmarks Miljøundersøgelser og en opgørelse over partikelforureningen i 51 amerikanske storbyer, der for nylig blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift The New England Journal of Medicine.

Masser af plads og ingen dieselbiler "over there"

Professor Steffen Loft fra Institut for Folkesundhed forklarer den store forskel med, at selv om der bor mange mennesker i de amerikanske storbyer, så er USA tyndt befolket i forhold til Europa.

- Der er ganske enkelt meget bedre plads at forurene på. Og så kører amerikanerne ikke i dieselbiler, ligesom vi gør i Europa, og det er dieselmotorer, der udstøder mange af de farlige partikler, siger Steffen Loft.

500 københavnere dør før tid p.g.a. dårlig luft

Ifølge OECD's 2008-rapport om danske miljøforhold, udsættes cirka en million danskere dagligt for farlig luftforurening. Og det har dødelige konsekvenser. En omfattende hollandsk undersøgelse viser, at der er 50 procents overdødelighed blandt personer, der bor under 50 meter fra en stærkt trafikeret vej. Det svarer til, at der i København dør 500 mennesker årligt af luftforurening

- Kroppen kan ikke nedbryde partikler fra udstødning og forbrænding. Partiklerne kan føre til sygdomme som astma, åreforkalkning og blodprop i hjerte eller hjerne, siger Steffen Loft, som har forsket i forureningens konsekvenser.

Filtre forlænger livet

I USA har en indsats for at nedbringe partikelforureningen i storbyer betydet, at indbyggerne lever et halvt år længere end for 20 år siden.

- I Danmark kunne man nemt gøre noget ved det ved at indføre miljøzoner og krav om partikelfiltre på diesel-biler, siger civilingeniør Kåre Press-Kristensen. Det har ikke været muligt at få en kommentar af miljøminister Troels Lund Poulsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk