København slår Los Angeles i partikel-os

Københavnere udsættes for værre partikelforurening end folk i eksempelvis Los Angeles og Rom, viser OECD-tal. Kun en lille del af forureningen stammer fra vores egen biltrafik.

(© Colourbox)

Københavnernes luftveje udsættes for et større bombardement af dødelige partikler end indbyggere i storbyer som Rom, Barcelona og Los Angeles. Det viser tal fra OECD, der har sammenlignet omfanget af partikelforurening fra eksempelvis dieselbiler og brændeovne i 73 storbyer verden over.

Ifølge OECD's opgørelse, der baserer sig på tal fra 2008, placerer København sig nogenlunde midt i forurenings-feltet - foran adskillige amerikanske og sydeuropæiske storbyer.

- Det er overraskende, at København ligger over byer som Lissabon og Madrid og andre sydeuropæiske byer, siger ekspert i luftforurening Kåre Press Kristensen fra Det Økologiske Råd.

Kun en lille del kommer fra bilerne

Han påpeger, at OECD's opgørelse omhandler en type partikler, som for 80 procents vedkommende skyldes forurening fra især andre lande, mens de sidste 20 procent kommer fra den lokale biltrafik.

- Normalt siger man, at den grænseoverskridende forurening faktisk er større i Sydeuropa end heroppe nordpå, så det kommer bag på mig, at København ligger over Middelhavsområdet, siger han.

Ifølge Københavns Kommune er partikelforurening skyld i 500 for tidlige dødsfald i kommunen hvert år.

Der skal mere til

OECD roser blandt andet indførelsen af miljøzoner i København, men det understreges samtidig, at der skal mere til.

- Jeg er meget glad for OECD's anerkendelse af Københavns indsats på klimaområdet, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

- Men der er stadig overskridelser af luftforureningsgrænseværdierne, og jeg er helt enig med OECDs vurdering af, at der trods forbedringer er brug for en fremadrettet indsats for at sikre en god luftkvalitet, siger Ayfer Baykal.

/ritzau/

Der findes en præcisering til denne artikel på DR Nyheders side om Fejl og fakta.