København vil af med skodproblem

Københavns Kommune vil afvænne rygere med at skodde smøger med skoen. Skoddene, der skal samles op fra gaden, koster to kroner pr. skod.

Københavns Kommune tæller løbende affaldet op på udvalgte strækninger. Siden 2007 er antallet af cigaretskodder steget med 45 procent i hele byen. (© DR)

Når du først har fået øje for dem, ser du dem alle vegne, de små grågule cigaretfiltre.

Københavns gader og fortov flyder med cigaretskod. Efter det er lykkedes at få alle rygerne flyttet ud på gaden, mangler der fortsat en løsning til at få alle cigaretskoddene i askebægrene, hvor de nemt kan fjernes efter nattens fester og dagens rygepauser. Det skriver Berlingske.

Skod er slemme

Cigaretfiltre er værre end andet affald, fordi de kan kile sig fast i små sprækker. En stor del kan samles med fejekøretøjer og løvblæserne, men alt for mange filtre skal pilles op med håndkraft.
Københavns Kommune har regnet ud, hvad det koster.

- Vi har beregnet, at hvert stykke affald, som skal samles op af en medarbejder, koster to kroner. Og det er særligt slemt med filtrene på brosten, som vi endda har særligt mange af i partyzonen, hvor der er flere rygere end i gader med ren beboelse, siger Kim Hjernild til Berlingske.

Han er områdechef i Københavns Kommune for Center for Renhold, der holder byen ren.

Skod udgør det meste gadeaffald

Det har fået kommunen til at forsøge at finde en løsning på skod-problemet. Den er derfor gået sammen med Sommerskolen 2013, som er tre ugers intensivt og tværfagligt arbejde for studerende ved Københavns Universitet, DTU, CBS og RUC.

Cigaretskod udgør langt den største andel af gadeaffaldet, hvis man tæller det stykvist.

Københavns Kommune tæller løbende affaldet op på udvalgte strækninger, og siden 2007 er antallet af cigaretskodder steget med 45 procent i hele byen.