København vil gøre livet lettere for flaskesamlere med pantringe

Pantringe på skraldespande i København gør det mere værdigt at samle pant. Sidste år forsvandt der pant for 166 millioner kroner.

Pantsamler Michael Pedersen og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) var ude at sætte de første pantkasser op i dag foran Hovedbanegården. (Foto: Andreas Hein © DR)

Nu kan man på udvalgte steder i København samle tomme dåser og flasker ude risiko for at få fingrene i i en halv hotdog eller en utæt hundepose.

Københavns Kommune satte i dag såkaldte pantringe op på skraldespande på Halmtorvet, foran Hovedbanegården og på Sønder Boulevard.

- Med pantholderne sørger vi for bedre affaldssortering og genanvendelse, vi holder byen ren, og samtidig skaber vi lidt mere værdighed for nogle af vores udsatte borgere, som samler pant, siger teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell.

Mere værdigt at samle pant

Pantholderne er et resultat af et samarbejde mellem Dansk Retursystem, Københavns Kommune, Pantbørsen og lokale borgere m.fl. under navnet KbhPant.

Ideen blev sat i søen sidste sommer, hvor en gruppe borgere satte hjemmelavede trækasser op ved byens skraldespande for at samle panten til flaskesamlerne.

En af initiativtagerne bag projektet, Michael Lodberg Olsen, ser et stort potentiale i pantholderne.

- I stedet for at pantsamlerne, der ofter lever af eller overlever ved at samle pant, skal rode i skrald, prøver vi at gøre det mere værdigt og bedre tilgængeligt. Samtidig ved vi, at der ikke kom for 166 millioner kroner pant retur sidste år. Dem vi vi gerne have ud til de udsatte, fortæller Michael Lodberg Olsen til P4.

D 10 juni 2015 (Foto: Andreas Hein © DR)

Ikke mere ketchup på fingrene

Pantsamler Michael Pedersen var med ude at sætte de første pantholdere op i dag og glæder sig over det nye initiativ.

- Jeg kan gode lide, der bliver sagt, der skal være mere værdigt. Det er absolut værdighed, vi kommer længst med, Man kan ofte få fingrene i en bakke ketchup og gamle pølsebrød, siger Michael Pedersen.

Han bakker op om tiltaget, selv om der kan blive større konkurrence om at samle pant, når det bliver mere tilgængeligt.

- Sådan er det, men vi skal tænke på at have en god turistby, hvor der er pænt og rent, siger han.

Testperioden skal løbe til og med august i år, og bliver der taget godt imod ordningen, så er planen at udvide antallet af byens affaldskurve med den påsatte pantholder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter