Københavnerne slår sig på el-løbehjul: 'Jeg synes, det virker lidt for farligt'

Elløbehjul har været skyld i over 100 alvorlige skader i Region Hovedstaden.

Der er kommet nye trafikanter på de københavnske cykelstier og gader, og de slår sig.

Det er ph.d.-studerende Stig Nikolaj Blomberg fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden kommet frem til i en ny opgørelse.

Den viser, at over 100 personer er kommet alvorligt til skade på grund af elløbehjulene i løbet af det første halvår af 2019.

Ud af de godt 100 tilfælde har 15 til 20 af de tilskadekomne ikke kørt på køretøjerne. De er i stedet blevet påkørt eller faldet over løbehjul, der har ligget på gaden.

Men hvad tænker københavnerne selv om de tal?

Nikolaj Vestager, analytiker

Hvad tænker du om det relativt høje tal af skader på så kort tid?

- Det er da ikke så godt, men som vi snakkede om, da vi kørte herhen, er det da svært lige at række hånden ud. Det er ikke lige så nemt som på en cykel, og det kan have noget med det at gøre.

Hvor tit bruger du løbehjulet, og hvad bruger du det til?

- Det er til de korte ture. Det er de hyggelige ture. Vi bruger cyklen meget til daglig, hvis man lige skal noget praktisk. Men det løbehjulet er lidt sjovere end at tage cyklen. Vi bruger dem en gang om måneden tænker jeg.

Får det her tal dig til at tænke, du skal passe mere på?

- Jeg tænker da, når man bruger dem, så holder man lidt ekstra øje, med hvad man kører hen over.

Mischa Bøgelund, advokatfuldmægtig

Hvad tænker du om det relativt høje tal af skader på ret kort tid?

- Jeg synes, det er lidt bekymrende. Det er ikke rigtig noget, man hører om. Man har selvfølgelig hørt om, at der har været nogle dødsfald, men jeg har hele tiden sammenlignet det lidt med cykler. Jeg synes, der er mange, der komme til skade på cykler, så jeg tænkter ikke, det er farligere end en cykel.

Får det dig til at ændre adfærd?

- Det kommer ikke til at ændre min adfærd, men fra producentens side kunne man ændre nogle ting. Man kunne for eksempelvis godt have to hjul bagpå eller noget andet, der var lidt mere sikkert, så man kunne række hånden ud.

Kajsa Darre, musiklærer

Der har været over 100 tilfælde af slemt tilskadekomne her i København på grund af løbehjul - Hvad tænker du om den statistik?

- Det lyder af for mange.

Har du selv haft en oplevelse med løbehjulskørere?

- Kun når de har overrasket ved at køre hurtigt forbi mig, så jeg er blevet lidt forskrækket. Jeg har ikke stødt ind i dem, og de har ikke stødt ind i mig, men jeg synes, det virker lidt for farligt, for der er i forvejen for lidt plads - også bare til alle de cykler.

Forsøgsordningen blevet stemt igennem af et bredt flertal i januar og løber frem til januar 2020, hvor det evalueres.