Er din plan at slippe tørskoet ned i den københavnske metro frem til i aften, så kan du godt glemme alt om det. I hvert fald hvis du skal køre mellem Nørreport og Christianshavn.
Metroservice, der står for driften og vedligeholdelsen af metroen, forventer først, at metrolinjen M1 og M2 kører normalt igen i morgen.
Lige nu pumpes der vand ud fra røret, som blev oversvømmet tidligere i dag. Metroservice forventer lige nu, at det arbejde er færdigt omkring klokken 20. Men klokken 20.30 begynder sporarbejde på samme linjer, og derfor skal man altså ikke forvente, at der er normal drift før i morgen, lyder det fra Metroservice.
Hvis man skal køre på strækningen, må man i stedet tage de indsatte metrobusser eller benytte sig af linjerne M3 og M4, som kører normalt.
Oversvømmelsen skyldes, at der er kommet vand ind i metrotunnelen ved Kgs. Nytorv. Der er ikke vand på selve metrostationen.
Vand pumpes ud i Københavns Havn
Hovedstadens Beredskab er netop nu ved at pumpe vandet ud. Vandet ledes gennem et rør, som ellers er beregnet til at pumpe vand ned i metroen i tilfælde af brand. Men i dag bliver røret altså brugt til at pumpe vand den anden vej, fortæller Thomas Jakobsen, der er indsatsleder ved Hovedstadens Beredskab.
- Det er ikke en planlagt løsning, men vi tog bestik af situationen, da vi kom frem, fortæller han.
Der var tidligere meldinger om, at der kunne være oliefilm i vandet. Men Metroservice, der står for drift og vedligehold af metroen, og Københavns Kommune er blevet enige om, at vandet er så rent, at det kan sprøjtes ud i Københavns Havn.
Den nuværende pumpe, der får vandet op, kan pumpe 3.000 til 4.000 liter i minuttet, fortæller Thomas Jakobsen.
- Det tager noget tid, men vi kan faktisk se, at det har en ret god effekt dernede, siger indsatslederen.
Normale pumper kunne ikke få vandet op
Metrosystemet har ellers pumper, der sørger for, at vand automatisk bliver pumpet ud igen, hvis det regner voldsomt. Men systemet kunne ikke følge med, fortæller driftsdirektør Lars Toft Krag fra Metroservice.
- Vi skal finde ud af, hvad det er, der har gjort, at vandet er løbet derned, og så må vi se, om vi skal lave nogle designændringer, eller om det var tekniske fejl, der var årsagen til det, siger han.
Lars Toft Krag siger, at den første alarm gik klokken 10 her til formiddag fra en pumpe i en skakt. En halv time senere gik en anden alarm, der fortalte, at de automatiske tog ikke længere kunne køre på strækningen.
Vandet skulle ifølge driftdirektøren ligge op til skinnerne og ikke være i kontakt med strømskinnen, der forsyner togene med strøm.