Københavns overborgmester: Udspil om Airbnb-udlejning vil presse priserne op

Et udlejningsloft på 90 dage er lige lovlig højt, lyder det fra borgmestrene i landets to største byer.

- Det virker lidt som om, at regeringen har været mere optaget af, at det skulle være en aftale, som en stor udenlandsk virksomhed som Airbnb skulle acceptere, siger Frank Jensen (S). Her et billede fra Nordhavn. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Der er ros til regeringen for at ville regulere markedet for udlejning via Airbnb og andre tjenester.

Men et udlejningsloft på 90 dage og et 50 procent højere bundfradrag kan være med til at presse priserne på boliger i København i vejret til gene for den almindelige københavner.

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), om regeringens udspil til regulering af deleøkonomi, der vil gøre det mere økonomisk attraktivt at udleje sin bolig via en tjeneste som for eksempel Airbnb.

Udspillet er en økonomisk gulerod, der skal sikre, at udlejere betaler skat af deres gevinster.

- Det virker lidt som om, at regeringen har været mere optaget af, at det skulle være en aftale, som en stor udenlandsk virksomhed som Airbnb skulle acceptere, siger Frank Jensen.

Borgmesteren har flere gange advokeret for, at man sætter et loft på, at københavnere maksimalt må leje deres boliger ud 60 dage om året. Her henviser han til blandt andet Amsterdam, hvor byen har lavet en aftale med Airbnb om et loft.

Han er dog glad for, at der kommer nye og klare regler for området, men holder fast i, at 60 dage havde været et mere rimeligt loft, der ikke på samme måde vil kunne betyde, at udlejere kan få en for spekulationsgevinst i attraktive områder i byen.

Samtidigt mener han, at det er for meget at hæve bundfradraget med 12.000 kroner.

- Boliger skal først og fremmest være for mennesker og ikke indgå i en udlejningscyklus, der tager boliger af markedet for de mennesker, som har brug for en bolig, siger Frank Jensen og fortsætter:

- Mange københavnere er bekymrede for, hvad boligerne kommer til at koste i byen. Og der ved man, at hvis man giver et skattemæssigt bundfradrag på 36.000 kroner og sætter et loft på 90 dage, så vil det være med til at presse priserne på boliger op, siger han og fortæller, at et for højt udlejningsloft også vil kunne skade hotelbranchen, der ikke har samme vilkår.

Aarhus-borgmester: Godt for turismen

I Danmarks næststørste by, Aarhus, er borgmester Jacob Bundsgaard (S) glad for, at markedet nu bliver reguleret yderligere.

Det er nemlig afgørende, at folk betaler deres skat, når de udlejer via de forskellige tjenester. Han mener dog ligesom sin borgmesterkollega, at et loft på 90 dage er lige lovlig højt.

- Man må løbende vurdere, om 90 dage er det rigtige sted at ligge. Jeg synes, at det er i den høje ende. Men først og fremmest er det vigtigt, at vi får et system, hvor vi kan følge med. Man skal dog være opmærksom på, at der skal gælde de samme udlejningsregler som for andre typer af udlejning, siger borgmesteren.

I modsætning til Frank Jensen ser han dog ikke noget problem i at hæve bundfradraget med 12.000 kroner. Han mener nemlig, at det vil komme en hel del privatpersoner til gode.

- Det er da udmærket, at man kan tjene lidt penge på det, og samtidig kan vi i Aarhus udnytte, at vi har lidt mere kapacitet.

- Der er mange, som gerne vil besøge Aarhus i denne her tid. De får lidt bedre muligheder for det, da det her vil give et incitament for, at flere er villige til at leje deres bolig ud, siger Jacob Bundsgaard.