Københavns Politi har fået nok af fulderikker på el-løbehjul: Folk tror, det er legetøj

Politiet har igen i nat delt bøder ud til folk, der kørte alkoholpåvirket.

14 personer har fået en bøde for at køre spirituspåvirket på et elektrisk løbehjul i aftes og i nat, oplyser Københavns Politi.

Hvis du har været ude og køre på et elektrisk løbehjul i København i aftes og i nat, kan det være, du er stødt på en betjent eller to, der vil fortælle dig reglerne eller tjekke din promille.

Politiet har for tredje gang været på gaden for at tjekke, om folk overholder de regler, der er for færdsel på den slags køretøjer, og om folk er påvirket af spiritus.

I aftes og i nat var der 14 personer, der blev sigtet for at køre alkoholpåvirket på et elektrisk løbehjul. For tre uger siden var tallet 24, og i sidste weekend var det 15. Derudover har der været 15 påtaler til turister for ikke at overholde reglerne.

- I stedet for at vente til der sker en tragisk ulykke, som der er sket i England, så vil vi hellere gå ud med et kraftigt informationsniveau, lyder det fra Peter Veje, der er politikommissær og sektionsleder hos Københavns Færdselspoliti.

Ulykken, som politikommisæren refererer til, skete i London i sidste uge, hvor en 35-årig kvinde mistede livet, mens hun kørte på et elektrisk løbehjul.

Ifølge politiet er det svært for folk at vurdere, om det er et legetøj eller et motorkøretøj. Og der er det altså det sidste, understreger Peter Veje:

- Der mangler en kørekultur med de her løbehjul. De kører alle mulige steder. Plus at folk tit og ofte er meget berusede, og det giver nogle situationer, som er både ubehagelige og farlige.

Reglerne skal ind under huden

Politiet står ikke kun på gader og stræder for at anholde de personer, der bryder loven. De er også på gaden for at sikre, at folk er bevidste om, at de altså kan risikere en bøde - og i værste fald fængsel, hvis de ikke overholder reglerne.

- I mange år har der været kampagner mod spirituskørsel i en bil, men det er som om, der er tvivl om, hvorvidt løbehjulet er et stykke legetøj eller et motorkøretøj, siger Peter Veje og uddyber:

- Folk skal have det ind under huden, at det er en alvorlig ting at ligge og køre rundt spirituspåvirket på et løbehjul for eksempel.

For det kan altså være farligt at køre på løbehjulet, hvis du ikke har styr på det, advarer politiet, for de kan køre hurtigt, balancen er sværere end på en cykel, og hvis der er det mindste hul, bliver de små hjul fanget og løbehjulet står stille.

De elektriske løbehjul er omfattet af de samme regler for spirituskørsel, som gælder for andre motoriserede køretøjer i trafikken, og derfor er straffen for at køre spirituskørslen anderledes end for eksempel på en cykel.

Bøden den første gang er på 2.000 kroner og i anden omgang 4.000 kroner. Tredje gang risikerer man fængselsstraf.

'De kører jo pænt stærkt'

18-årige Mikael Hansen er ved at uddanne sig som tømrer og var ude at køre i går aftes med en kammerat. Han synes, det er helt fair, at politiet tjekker op på, om folk overholder reglerne.

- De kører jo pænt stærkt, så hvis du er fuld og lige rammer ind i én, kan de jo komme alvorligt til skade, siger han.

Han var dog bevidst om reglerne, inden han hoppede op bag løbehjulsstyret.

Kristian Kirkeby er nordmand og på besøg i den danske hovedstad. Han måtte også lige puste en omgang i politiets apparat og havde en promille på 0,25, så der var ingen problemer i denne omgang.

Selvom nordmanden synes, det er helt fint, at politiet tjekker op på den måde, siger han ikke klart nej til, om han ville køre på løbehjulet, selvom han har fået lidt mere at drikke.

- Jeg tænker ikke, det her er det rigtige sted at svare på det spørgsmål.

Det bedste tip fra politikommissær Peter Veje er, at man skal køre med omtanke og overholde de samme regler, som der er for eksempel på en cykel.

- Lad være med at køre, hvor der er alt for mange mennesker, og så overhold de regler, der er, for det er også det, de gående og andre bilister regner med, man gør.

Facebook
Twitter