Københavns Politi: Industrielt sprængstof brugt ved Skattestyrelsen

Ekspert mener, at sprængstof sandsynligvis er kommet fra Norge, Sverige eller Balkan.

Indgangspartiet foran Skattestyrelsen på Østerbro i København, dagen efter eksplosionen i tirsdags. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Det var industrielt sprængstof, som blev brugt tirsdag aften, da Skattestyrelsen på Østerbro i København blev ramt af en eksplosion.

Det tyder politiets foreløbige analyser på, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

- De foreløbige analyser viser, at der formentlig er tale om sprængstof af en type, der blandt andet benyttes industrielt for eksempel ved nedrivningsarbejde eller lignende, udtaler chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov.

Han tilføjer, at sprængstoffet var placeret omkring 60 centimeter fra Skattestyrelsens indgangsparti.

Jørgen Bergen Skov har dog ikke yderligere oplysninger, men påpeger at:

- Det er en sag, vi tager meget alvorligt, og som har største fokus hos os. Vi er fortrøstningsfulde og forfølger flere konkrete spor, men netop af hensyn til vores efterforskningsmuligheder kan jeg ikke gå i yderligere detaljer omkring disse.

Københavns Politi har samlet en særlig gruppe med mange efterforskningsgrene til at stå for efterforskningen. Politiets teknikere har siden eksplosionen tirsdag aften udført et stort arbejde.

Ekspert: Sprængstoffet kommer fra udlandet

Industrielt sprængstof er den type sprængstof, man bruger i kommercielle sammenhænge. Det vil sige, sprængstof man køber hos et firma, hvis man for eksempel skal bore en tunnel eller have noget revet ned.

I modsætning til den type sprængstof, som nogle står hjemme i køkkenet og brygger sammen selv.

Det forklarer Peter Hald, der er ph.d. i kemi ved Aarhus Universitet og er reserveofficer ved ingeniørregimentet.

Da han tvivler på, at de danske firmaer, som sælger industrielt sprængstof, har huller i bogføringen, skal man ifølge Peter Hald kigge mod udlandet:

- Jeg er overbevist om, at det kommer fra udlandet. Norge eller Sverige er mit bedste gæt, men Balkan er mit næstbedste gæt, da de har været storleverandører af våben og sprængladninger, siger han.

Da Norge og Sverige består mere af klipper, bruger man oftere industrielt sprængstof i disse lande, end man gør i Danmark, uddyber Peter Hald.

Nordhavn Station afspærret igen

Tirsdag aften blev Skattestyrelsen, der ligger lige over for Nordhavn Station, ramt af en eksplosion forsaget af et dynamitlignende sprængstof.

Eksplosionen efterlod kraftige skader på bygningerne.

To personer var ifølge politiet i bygningen på det tidspunkt, men ingen af dem kom til skade. En anden person blev ramt af fragmenter fra eksplosionen, men søgte selv hjælp på en skadestue.

Fredag eftermiddag blev Nordhavn Station, som ligger lige over for Skattestyrelsen, kortvarigt afspærret. Det skete efter et fund af en efterladt pose.

Det viste sig dog, at der intet mistænkeligt var i posen. Men politiet er ifølge chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov nødt til at tage alle nødvendige forholdsregler.

Politiet oplyser i øvrigt, at 123 borgere har henvendt sig via 114 eller den mobile politistation ved Nordhavn Station.

Men de ser gerne, at endnu flere henvender sig:

- Hvis der stadig er nogen derude, som ligger inde med viden og endnu ikke har været i kontakt med os, så er vores telefoner åbne døgnet rundt