Københavns rådhusduer er aflivet efter sygdom

Duerne på Københavns Rådhus er i dag blev slået ned, efter at være blevet smittet med papegøjesyge.

Duerne i rådhustårnet er aflivet, efter at være blevet smittet med papegøjesyge. (© DR København)

Rådhusduerne har kurret og hygget sig i tårnet på Københavns Rådhus siden 1905 - indtil i dag. De 120 duer blev tidligere i dag aflivet af en dyrlæge.

- Der har været duer, siden Rådhuset stod færdigt, og det har vi været stolte af. Så det er absolut ikke noget, vi er glade for, siger Kåre Jørgensen, der er leder af Rådhusservice.

Duerne, der var af racen klippedue, var blevet smittet med sygdommen ornitose, også kendt som papegøjesyge. Sygdommen skyldes bakterien Chlamydophila psitacci.

To mennesker på sygehuset efter smitte

Ornitose kan også smitte mennesker, og to medarbejdere, der har passet duerne på rådhuset, har været syge med influenzasymptomer ovenpå, at smitten blev konstateret blandt duerne. Men de er nu tilbage på arbejde efter at være blevet tjekket på hospitalet i sidste uge.

Ornitose eller papegøjesyge er en almindeligt forekommende sygdom blandt fugle. Sygdommen kan behandles, men det valgte man ikke at gøre på Københavns Rådhus.

- Hvis vi skulle gøre det (behandle duerne, red.) så ville det kræve, at duerne blev lukket inde i vores duetårn i fire måneder. Og dyrlægen vurderer, at det ville gå voldsomt ud over dyrenes vilkår, så det kunne vi ikke byde dem, siger Kåre Jørgensen.

Ikke sikkert, der kommer nye duer

Da dueslaget blev oprettet på Københavns Rådhus var det meget almindeligt at holde duer i tårne. Men i dag er man ikke sikre på, om traditionen skal genoptages, og der skal indkøbes nye duer.

- Planlægger I at købe nye duer?

- Det har vi ikke taget stilling til endnu. Vi vil tale med dyrlægen om, hvad der skal til, for at vi kan genoprette bestanden, siger Kåre Jørgensen.

Før der eventuelt kommer nye duer i tårnet, skal de døde duer fjernes fra tårnet, der efterfølgende skal desinficeres.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk