Københavns Universitet forbyder krænkende udklædning

Universitetet skriver i en mail til alle tutorer på jura-studiet, at nogle udklædningstemaer kan virke 'anstødende og krænkende'.

Det Juridisk Fakultet på Københavns Universitet mener, at temaerne til udklædningsfesterne ved studiestart kan virke krænkende. (Arkivfoto) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Skal studerende have lov til at have udklædningsfester med temaer som 'indianere', 'ghetto' eller 'white trash'?

Det mener Københavns Universitet ikke. Derfor har man sendt en e-mail ud til alle tutorer på Det Juridiske Fakultet, hvor man gør det klart, at krænkende udklædning under aktiviteter i forbindelse med studiestart skal stoppes.

Det er Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, som har delt e-mailen på sin Facebookside. I mailen står der, at nogle af temaerne "går ind i stereotyper, der for nogle personer kan virke anstødende og krænkende".

Stine Jørgensen, der er prodekan på Det Juridiske Fakultet, har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men bekræfter over for DR Nyheder, at mailen er blevet sendt, og at den er affødt af konkrete henvendelser fra studerende.

Bør kunne tåle det

Jacob Mchangama mener, at universitetet overreagerer, når man begynder at sætte regelsæt op for udklædningsfester.

- Det havde været noget helt andet, hvis det drejede sig om at stoppe sexchikane eller truende adfærd. Her er der tale om voksne mennesker, der burde kunne tage en snak, hvis nogle bliver stødt. Så kan arrangørerne forklare, at det ikke handler om at støde eller krænke, men at det er en tradition, og at der ikke er noget i det, siger han.

Er det ikke ok, at ledelsen sikrer, at ingen bliver trådt over tæerne?

- Det er en del af en meget problematisk udvikling, som vi har set fra USA, hvor det har givet anledning til kontroverser og sågar vold. Så vidt jeg forstår, er der ikke mange studerende, der har klaget over det her, så du har et universitet, der træner de studerende til at blive krænkede og stødte. På universitetet, hvor det handler om at uddanne robuste menneske, bør man kunne tåle at blive mødt af symboler og meninger, der krænker en.

Fornuftigt med retningslinjer

Modsat Jacob Mchangama mener Karen Lisa Salomon, der er etnograf og tidligere lektor på Københavns Universitet, at det er helt på sin plads, at universitetet sætter nogle regler op for de studerendes fester.

Hun har flere gange tidligere ytret, at universitetet burde blande sig i studenterkulturen, når det foregår i universitetets bygninger. Blandt andet i forbindelse med en fest, hvor der var jødisk tema, og arrangementet blev kaldt 'bar mitzvah'.

- Det er godt, at der er fester, fordi det skaber sammenhold, men jeg har påtalt, at der kan blive skabt en racistisk grundtone på grund af temaerne. Der er ikke nogen, der skal forbyde at klæde sig ud privat, men når det foregår på et statsuniversitet, så er det et problem. Derfor er det fornuftigt, at der bliver lavet nogle retningslinjer, siger hun i DR2 Dagen.

Kender du noget til sagen, vil vi meget gerne tale med dig. Du kan skrive til Christina Nordvang Jensen på cjec@dr.dk eller Peter Boier på boie@dr.dk.