Søren Brostrøm anbefaler det, men det er endnu ikke lovpligtigt.
Nu vælger en københavnsk restaurantkæde så af egen fri vilje at imødekomme anbefalingen og genindføre coronapasset på udvalgte restauranter.
- Vi har kunnet mærke en stigende utryghed blandt vores gæster og vores ansatte, og det har vi været nødt til at reagere på, siger Lasse Sørensen, der er COO og medejer af Bar- og restaurantkæden Sovino Brands, der ejer en lang række beværtninger i København.
En af de restauranter, hvor kæden har indført coronapas, er PS Bar og Grill, der ligger i indre København.
Her kan gæsterne blive bedt om at fremvise coronapas., når de ankommer til restauranten, der dokumenterer, at de enten er vaccinerede eller har en negativ PCR- eller kviktest. Hvis de ikke kan fremvise en gyldigt coronapas, risikerer de at blive afvist ved døren, oplyser restauranten på deres hjemmeside.
- Det er vigtigt for os, at vores gæster ikke føler sig utrygge ved at booke og afholde de kommende julefrokoster, og vi håber, at det her tiltag vil hjælpe på trygheden, siger Lasse Sørensen.
Sovino Brands har valgt at genindføre coronapasset som en forsøgsordning på nogle af deres restauranter, og ifølge Lasse Sørensen vil de om nogle uger vurdere, om det har haft den ønskede effekt, og om det skal udviddes til resten af kædens restauranter.
Søren Brostrøm anbefaler det
Coronapasset er i øjeblikket ikke et officielt krav fra myndighedernes side, men torsdag udtalte Sundhedsstyrelsens direktør Søren brostrøm, at han mener, det ville være en god idé at genindføre det.
Vurderingen lyder, at smitten i Danmark nu er så høj, at der er brug for yderligere tiltag, hvis vi skal have bremset udviklingen.
- Ud fra vores sundhedsfaglige vurdering ville en genindførsel af coronapasset være et effektivt redskab til at bryde smittekæder, samtidig med at vi kan holde samfundet åbent, siger Søren Brostrøm.
Lasse Sørensen så gerne at myndighederne afholder sig fra igen at gøre det lovpligtigt med et coronaps på restauranterne, og hos brancheforening Horesta er man også særdeles kritisk overfor at det endnu engang kommer på tale for restaurationsbranchen.
Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent i Horesta, frygter at det vil ramme branchen unødigt hårdt økonomisk. Specielt med tanke på, at vi lige om lidt går ind i julefrokostsæsonen.
- Det vil selvfølgelig have konsekvenser. Når der er nogen, der ikke er vaccinerede og nogen, som skal ud og have en test, så vil det betyde færre besøg. Og så kan det jo undre, at man igen kigger i vores retning med restriktionerne, siger han.
Vil have bedre hjælp end sidst
Kristian Nørgaard peger på, at smitten ikke kommer fra restauranterne, og han mener derfor ikke, at det er her, man skal sætte ind med restriktioner.
- Vi kan kun opfordre til, at man kigger på, om man ikke bredt kan bære de restriktioner frem for at undgå, at det igen går ud over den samme branche, siger han.
Hvis det igen bliver lovpligtigt at vise coronapas, når man skal på restaurant eller bar, så opfordrer Kristian Nørgaard politikerne til at hjælpe branchen bedre end ved sidste nedlukning.
- Så må man politisk være klar til at kompensere branchen fuldt ud denne her gang i stedet for den delvise kompensation vi fik sidst, siger han.
Politikerne er uenige
Hos Folketingets partier er der blandede reaktioner på anbefalingen om at genindføre coronapasset.
Sundhedsordfører Liselott-Blixt fra Dansk Folkeparti mener, at det netop skal være frivilligt om restauranter og spillesteder vil kræve at se coronapas. Men hun mener ikke, det skal være lovpligtigt.
- Som siuationen er nu, mener vi ikke, at vi skal indføre coronapas ved tvang, siger hun.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, er derimod klar til at genindføre coronapasset.
- Jeg er meget enig med Søren Brostrøm. Det, der virker bedst på den hurtigste måde, er coronapasset, uden at vi behøver at lukke hele landet ned, så jeg synes bare, at vi skal til at komme i gang, siger hun.
Hos de Konservative er sundhedsordfører Per Larsen heller ikke umiddelbart klar til at bakke op om coronapasset.
- Det kommer selvfølgelig an på, hvilken præmis det er, men på nuværende tidspunkt synes vi ikke, der er nogen grund til at indføre coronapasset.
- Man har sat tiltag i værk i forhold til at reducere smitten. Man har øget testkapaciteten ret gevaldigt, så dem, der er smittede, kan blive identificeret og isoleret, så vi synes, at de tiltag skal have lov til at virke først, før man begynder at tale om coronapas, siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).