Københavnske taxachauffører vil demonstrere mod Uber

I aften mødes op mod 300 taxachauffører i deres biler på Kongens Nytorv for at markere deres utilfredshed med kørselstjenesten Uber.

Tusindvis af Londons 'Black cabs' blokerede onsdag centrale dele af storbyen i protest mod kørselstjenesten Uber. (Foto: Andy rain © Scanpix)

I storbyerne som London og Paris er det velkendte scener, når vrede taxachauffører blokerer vejene i protest mod alternative kørselsordninger, som chaufførerne ikke mener konkurrerer på lige vilkår.

Sådanne scener kan her til aften udspille sig i København, hvor utilfredse taxachauffører vil markere deres utilfredshed med, at politikerne ikke har stukket en kæp i hjulene på kørselstjenesten Uber.

- Vi demonstrerer på en pæn og fredelig måde, at nu kan det være nok. Uber har kørt halvandet år uden at betale nogen form for skat. Vi kører rundt med det danske system og betaler skat, som vi altid har gjort. Det kan ikke være rigtigt, siger Nadeem Rasool, der er talsmand for chaufførerne.

Han har ikke et overblik over, hvor mange hyrevogne der forventes at dukke op på Kongens Nytorv klokken 21, hvor demonstration er planlagt.

Op imod 5.000 taxier deltog i blokaden i London-bydelen Whitehall onsdag. (Foto: Justin Tallis © Scanpix)

Demonstration vil brede sig til andre bydele

Herfra er det planen, at chaufførerne vil dele sig op og køre andre steder hen i byen. Men bilerne vil ikke blokere for trafikken, som det er set i andre europæiske storbyer, siger han. Derfor bliver demonstrationen afholdt en lørdag aften.

- Nej, vi markerer os bare. Der er plads nok til, at man kan komme forbi, hvis vi gør det på en ordentlig måde. Vi vil ikke genere folk, der skal på arbejde, på sygehuset og i skole. Det bliver en fredelig demonstration med en markering til politikerne om, at nu er det nok.

For chauffører og vognmænd i de 1.800 biler, der har en taxabevilling i København, er Uber en alvorlig trussel mod deres levebrød, vurderer Nadeem Rasool.

- Vi har mistet 40 procent af vores omsætning, og det kan mærkes. Flere er begyndt at snakke om at droppe at køre taxa for at sætte sig på bistand og fagforening. Det kan ikke være rigtigt.

Justitsministeriet er i øjeblikket i gang med at vurdere, hvorvidt Uber-tjenesten er lovlig. Processen har trukket ud, fordi ”Uber som selskab indeholder komplekse EU-retlige spørgsmål, som er ved at blive afklaret nærmere”, skrev justitsminister Søren Pind torsdag til Politiken.

Facebook
Twitter