Københavnske visitationszoner bliver ophævet

Visitationszonerne i København og på Vestegnen bliver ikke forlænget. De udløber i dag.

Der har været visitationszoner i København siden sommeren og på Københavns Vestegn siden efteråret. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Visitationszonerne i København og på Københavns Vestegn bliver ophævet i dag.

Det oplyser politiet i de to politikredse til DR Nyheder.

I København har der været visitationszone siden 20. juli i år, som har dækket Nørrebro og Nordvest.

På Københavns Vestegn har der været visitationszone siden 29. september, som har dækket Ballerup, Skovlunde, Herlev og Gladsaxe.

Visitationszonerne er flere gange blevet udvidet og forlænget, så politiet i områderne har kunnet visitere folk uden konkret mistanke.

Normalt skal politiet ellers have konkret mistanke om, at der er sket en lovovertrædelse, hvis de skal stoppe folk og visitere deres tøj, tasker og øvrige genstande.

Der er ro på lige nu

Svend Foldager, politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, fortæller, at politiet har valgt at stoppe visitationszonerne, fordi der nu er ved at være ro på efter et halvt år med bandekonflikt i københavnsområdet.

- Vi stopper med visitationszonerne nu, fordi der ikke har været hændelser, som kan begrunde, at vi fortsætter med visitationszonerne. Vi har ikke set skyderier i det offentlige rum på Vestegnen eller for den sags skyld i København, og vi har ikke beslag af våben i de her områder, som begrunder, at vi kan fortsætte, siger han.

Politiet vil dog fortsat holde øje med miljøet.

- Som vi ser det, er der faldet ro over det for nuværende. Det betyder ikke, at vi nedsætter vores indsats. Vi følger den ganske øje, og hvis der sker en optrapning, trapper vi også op igen, og så vil vi overveje at bruge visitationszoner igen, siger Svend Foldager.

Tilfreds med resultatet på Vestegnen

Københavns Vestegns Politi har visiteret lige under 500 personer fra 29. september til i dag, oplyser Svend Foldager.

Der har været ransagninger af 100 biler og blevet beslaglagt 19 skudsikre veste som følge af visiteringerne. Samtidig har politiet oprettet 120 sager for sigtelser for våben og narkotika og givet syv personer forbud mod ophold i forskellige områder i politikredsen.

Der et Københavns Vestegns Politi tilfredse med.

- Det er ret unikt, at vi har fået så mange visiterede personer og fået så mange sager ud af det. Det viser, at der på er tidspunkt var rigtig god grund til at have en visitationszone, fordi der var mange våben og lovovertrædelser derude, som vi skulle have stoppet op for, lyder det fra Svend Foldager.