Køberne vilde med prins Henriks kunst: Omsatte for 3,5 millioner kroner på en dag

Auktion af royal kunstsamling gik over al forventning, meddeler Bruun Rasmussen.

Det gik over alt forventning, da auktionshuset Bruun Rasmussen i dag tog hul på første del af en auktion, der sælger ud af afdøde prins Henriks kunstsamling. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

En 75 centimeter lang 'fetischfigur' fra Ghana i patineret træ.

Det var en af topsælgerne i prins Henriks kunstsamling, som man i dag kunne byde på i auktionshuset Bruun Rasmussen i København.

'Fetischfigur' af udskåret patineret træ fra Ghana. Solgt for 42.000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.

I dag og de kommende dage vil omkring 3000 kustgenstande, som den afdøde prinsegemal har erhvervet sig i Afrika og Asien, være sat til salg.

Den lange fetischfigur i træ blev solgt for 42000 kroner. Den orindelige vurdering lød på 3-5000 kroner.

Sådan er det gået for en lang række af genstandene på auktionen, lyder det fra auktionshuset, hvor man er 'meget overrasket' efter førstedagen.

- Det kommer virkelig bag på os, hvor stor en succes dagens auktion har været. Vi var klar over, at der ville være stor interesse, men tingene er jo solgt for tre-fire gange over deres vurdering, siger auktionarius og vurderingsekspert i Bruun Rasmussen David Utzon-Frank.

Under dagens auktion, der er løb fra klokken 15 til omkring klokken 21, er der blevet omsat for i alt 3,5 millioner kroner.

'Folk føler, at de køber en del af kongehuset'

Den absolutte topsælger er en blot 30 centimeter høj afrikansk maske af patineret træ. Den var vurderet til 6-8000 kroner, men gik for 60000 kroner.

Den var populær blandt gæsterne, fortæller David Utzon-Frank, og forklaringen er simpel:

- Den har været på forsiden af vores katalog for auktionen med et billede af prinsen, der holder den i hånden. Så den er blevet et trofæ for køberne.

Generelt er han ikke i tvivl om, hvorfor genstandene har solgt så godt, som de har.

- Folk føler, at de køber en bid af Kongehuset med hjem. Det, at det har været en del af prinsens samling, gør, at det kommer til at koste mange gange mere, end det burde, siger han.

Nedenfor ses de top tre bedst sælgende genstande under dagens auktion.

  • En cirka 30 centimeter høj maske af udskåret, patineret træ. Vurderet til 6000-8000 kroner, solgt for 60000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
  • Dansemaske af udskåret patineret træ bemalet med rødt, sortog hvidt pigment. Solgt for 55000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
  • Dansemaske af udskåret patineret træ bemalet med rødt, sort og hvidt pigment. Solgt for 52000 kroner. Foto: Bruun Rasmussen.
1 / 3

Tirsdagens fremmøde var stort. Bruun Rasmussen vurderer, at 180 mennesker var mødt op, og endnu flere bød med på internettet og over telefonen.

Auktionerne vil fortsætte i morgen og i overmorgen, hvor der også vil blive solgt asiatisk kunst, som prinsen har samlet.

Auktionerne hos Bruun Rasmussen i Bredgade kan følges på auktionshusets hjemmeside, hvor der også er mulighed for at byde med.

Prins Henrik døde i 2018 og tilkendegav i sit testamente, at hans kunstsamling skulle sælges på auktion.

Kongehusets indtægter af salget skal gå til Kronprinseparrets fond og Nikolai og Felix-fonden.