Købte 16.000 følgere og blev gennemskuet: Det pinligste, jeg nogensinde har oplevet

Aleksander Maar ville fremstå populær og brugte flere hundrede kroner på følgere.

- Folk snakkede ikke rigtig om det, men jeg kunne godt mærke elefanten i lokalet. Jeg kunne mærke, at det ikke var særlig fedt lavet.

19-årige Aleksander Maar husker tydeligt følelsen af at troppe op i 2.G på gymnasiet dagen efter, han havde købt sig til en større følgerskare på Instagram.

Set i bakspejlet havde det været ”overkill”. Han havde nemlig købt hele 16.000 falske følgere til sin Instagram-profil - på én gang.

- Jeg tænkte, at de andre i skolen ville sige: ”Årh, du har fået 16.000 følgere og en hel masse likes og sådan noget”. Men jeg var allerede gennemskuet, siger han.

- Det var det pinligste, jeg nogensinde har oplevet.

Ville lokke folk til Youtube

Den dengang 17-årige Aleksander Maar havde et klart mål med at købe de mange følgere til Instagram.

Profilen havde han nemlig oprettet for at skabe opmærksomhed omkring sin kanal på Youtube, og lokke flere ind og følge hobbyprojektet.

- Når man skal til at lave videoer på Youtube, er det en kæmpe kreativ proces, hvor der skal ske en masse ting. Du finder på en idé, du filmer det – du bruger virkelig meget tid på det. Derfor er det også virkelig fedt, hvis der er rigtig mange, der går ind og ser det. Som anerkender at det er fedt. Og det var det, jeg jagtede. Det var anerkendelsen.

På Youtube - og andre sociale medier - måles anerkendelsen i antal følgere, likes og kommentarer. Og kom et nyt indlæg over 100 likes, kunne det få ham helt op at køre.

Fra den ene dag til den anden fik Aleksander Maar 17.000 nye følgere på Instagram. Der var bare ingen af dem, der var rigtige personer. (© dr)

- Man blev ærlig talt lidt mere selvsikker over det.

- Det fylder mere for nogen end for andre. Det er noget, jeg altid har gået lidt op i. Jeg har altid været lidt en like-hunter.

Det gik op i likes og visninger

Det er let at snyde sig til at se vigtig ud på sociale medier.

Flere hjemmesider - både herhjemme og i udlandet - sælger nemlig alt lige fra falske følgere til likes og kommentarer fra falske profiler.

En stikprøve som DR Nyheder har lavet blandt 40 influencere tilknyttet blognetværket Bloggers Delight viser, at 37 af dem har indtryk af, at der findes danske influencere, der har boostet deres profil på Instagram ved hjælp af falske følgere eller likes.

Men køb af falske følgere er ikke begrænset til influencermiljøet. Det sker også blandt helt almindelige unge, der bare gerne vil udtrykke sig - som for eksempel Aleksander Maar.

- Jeg jagtede ikke pengene, for på Youtube er der ikke så mange penge at hente, hvis du er en lille videoskaber. Du skal nå hele vejen til toppen, før du begynder at tjene penge på det, forklarer han.

- I stedet for penge gik det så op i likes, kommentarer, visninger og så videre. Det var det, der betød noget for mig.

100 likes ser bedre ud end 95

Aleksander Maar ved også, at den digitale valuta også spiller en stor rolle for mange.

Engang imellem falder han over eksempelvis billeder på Instagram, hvor der i listen over de folk, som har liket det, også er falske profiler.

- Hvis du for eksempel har et billede med 95 likes, så kan du lige købe ti ekstra, så du kommer over de 100. Så ser det lidt bedre ud. Det tror jeg, at der er rigtig mange, der gør, siger han.

Men selvom det er noget, der finder sted, så er det ikke noget, der tales ret meget om.

- Det er meget tabubelagt at købe likes, for det er jo snyd. Og så bliver man også set lidt som en taber, fordi man er nødt til at købe likes for at få dem.

"Når jeg vågner, er det første jeg gør, at tjekke hvem der har skrevet til mig. Og derefter går jeg på Instagram," siger Aleksander Maar, der bruger 4-5 timer på sociale medier om dagen. (© dr)

"Det har bare været spild af penge"

Aleksander Maar blev færdig på gymnasiet i sommer og bruger nu et sabbatår på at arbejde.

Derudover bruger han omkring 4-5 timer om dagen på sociale medier og forsøger stadig at få flere til at se sine videoer på Youtube. Men han kunne ikke drømme om at købe sig til det længere.

- Jeg er mere fokuseret på at bygge det op organisk. Jeg har sgu ikke brug for de falske likes og følgere. Det har ikke hjulpet mig overhovedet. Det har bare været spild af penge.

Følg vores dækning af problematikken omkring falske følgere og likes her på dr.dk eller på Instagram-profilen @falskefolgere