Købte mærkevaresko og tøj til medarbejderne: Nu er tre medarbejdere fra landets største hjemløseherberg sendt hjem

Eksperter kalder sagen ’meget usædvanlig' og vurderer, at der kan være tale om underslæb, efter tre ansatte er blevet hjemsendt.

Hjemløse er blandt de mest sårbare personer i Danmark, og det er dem, Danmarks største herberg, Herbergscentret Sundholm i Københavns Kommune, skal hjælpe.

DR kan dog afsløre, at herberget i årene 2020 og 2021 har brugt titusindvis af kroner fra driftsbevillingen på mærkevaretøj, sneakers, sko, støvletter til alle herbergets ansatte.

- Det er jo nogle helt usædvanlige indkøb. At en kommune afholder den slags udgifter, det har jeg aldrig hørt om, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

Som en konsekvens er tre medarbejdere fra alle lag i organisationen blevet hjemsendt. Det drejer sig om en institutionsleder, en afdelingsleder og en pædagog, der er hjemsendt på grund af indkøbene.

Hjemsendelserne er sket, kort tid efter at DR har anmodet om aktindsigt i, hvad de pågældende medarbejdere har brugt deres kommunale betalingskort til.

Listen over indkøb af mærkevarer til personalet tæller blandt andet 51 par sneakers, støvletter og sko fra Dr. Martens, Timberland, Clarks, Salomon, UGG, Nike, Rebook, Adidas, Puma og Asics, viser dokumenter fra Københavns Kommune, som DR har fået indblik i.

Prisen pr. vare til herbergets ansatte spænder fra omkring 750 kroner til cirka 1.500 kroner. Det viser en kortlægning af varernes pris, som DR har foretaget.

Kortlægningen af priserne på det kommunale skotøj viser, at der kan være tale om et forbrug på omkring 50.000 til 60.000 kroner, der er blevet brugt fra herbergets driftsbevilling.

Derudover er der også blevet indkøbt et ukendt antal fleecetrøjer af mærkerne Fjällräven og Haglöf til medarbejderstaben på herberget.

"Det er trøjer og sko til brug på arbejdspladsen"

Den hjemsendte institutleders advokat, Marc Malmbak Stounberg fra Sirius advokater, forklarer, at mærkevarerne hverken er givet til medarbejderne til privatbrug eller som gaver.

- Min klient har som leder af Herbergcentret Sundholm sidste år købt arbejdstrøjer og arbejdssko til de ansatte. Det er trøjer og sko til brug på arbejdspladsen. Socialforvaltningens økonomistab og centerchefen blev på daværende tidspunkt orienteret. Indkøbene er foregået åbent og efter reglerne. Min klient er derfor uforstående over for hjemsendelsen, skriver advokaten i et skriftligt svar.

At indkøbene var godkendt fra andre chefer og ansvarlige i Københavns Kommune, der er placeret i ledelseslagene højere end - eller sidestillet - med herberget, bekræftes af den hjemsendte pædagog.

- De gange, jeg har købt ind på betalingskortet, så forholder det sig sådan i Københavns Kommune, så har vi fået godkendt kvitteringerne op ad til, derudover har jeg ingen kommentarer, forklarer pædagogen.

Hvorvidt andre højerestående ansvarlige i kommunens socialforvaltning godkendte indkøbene, hverken kan eller vil Københavns Kommune svare på.

- Vi ser på sagen med stor alvor, men før undersøgelsen er helt afsluttet, kan vi ikke kommentere i detaljer eller om eventuelle konsekvenser, udtaler borgercenterchef i Københavns Kommune Cecilie Engell i et skriftligt svar via Thomas Søie Hansen, der er pressechef for socialborgmester Mia Nyegaard (RV).

DR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra den hjemsendte afdelingsleder.

"Det er meget usædvanligt"

Ifølge de eksperter, som er blevet foreholdt oplysningerne omkring indkøbene, er sagen meget alvorlig.

- Det er meget usædvanligt, det, der er sket her, og der er noget alvorligt galt. Det er en hård sanktion at hjemsende tre medarbejdere på den måde, vurderer Jakob Dedenroth Bernhoft, der er jurist og partner i virksomheden Fraud React.

- Det er foregået systematisk, og der er tale om rigtig mange sko og rigtigt meget tøj, så det er også en skærpende omstændighed omkring sagen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Eksperten undrer sig særligt over typen af varer, der er blevet indkøb.

- Som udgangspunkt kan en arbejdsgiver ikke forære sine ansatte tøj, med mindre der er nogle helt særlige situationer, hvis du er politibetjent, eller hvis du er læge og arbejder på et hospital, der skal man have noget særligt tøj på.

Ifølge Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, er sagen alvorlig.

- Kommunens reaktion viser tydeligt, at det er en alvorlig sag. Uanset hvilken forklaring der er, så har kommunens regler dispositions- og regnskabsregler formodentlig ikke været overholdt, der kan være fejlagtige indberetninger til Skat, og der vil være tale om et tillidsbrud, vurderer Per Nikolaj Bukh.

Ifølge eksperten er sagen meget usædvanlig, fordi det drejer sig om personalesager på flere ledelses- og medarbejderniveauer, der spænder fra toppen til bunden af institutionen.

"Vi forsøger at få kortlagt indkøbene ved at spørge samtlige medarbejdere på Herbergscentret om kendskab til indkøbene," fremgår det af en E-boks-besked sendt til medarbejderne fra herberget fra stabschef i Københavns Kommune Peter Schultz-Nielsen.

- Det mest usædvanligt ved denne sag er faktisk den store mængde medarbejdere, der muligvis uberettiget har modtaget sko. Altså at det er foregået, uden at det alene er enkeltpersoner, der beriger sig, og at det er foregået ret åbent, siger han og fortsætter:

- Det strafferetslige spørgsmål er, om der er tale om underslæb. Det er der, formelt set, hvis man skaffer sig selv eller andre uberettiget vinding ved uretmæssigt at forbruge betroede penge.

At der med indkøbene af mærkevareskoene og tøjet skulle være foregået underslæb, fejer Københavns Kommune dog af bordet.

- Jeg kan dog sige så meget, at vi på nuværende tidspunkt ikke vurderer, at der er grundlag for mistanke om underslæb, skriver borgercenterchef Cecilie Engell i et skriftligt svar til DR.

Arbejdstøj, privatforbrug eller gaver

I Københavns Kommune pågår der i øjeblikket en undersøgelse af, hvad formålet egentlig er med herbergets indkøb af mærkevarer til medarbejderne, fremgår det af dokumenter, som DR er i besiddelse af.

Blandt andet har det været nødvendigt for Københavns Kommune at adspørge medarbejderne på herberget, om indkøbene af mærkevaresko- og tøj er foretaget, så medarbejderne kunne få en gave, om varerne var til privatforbrug - eller om der er tale om, at varerne blev indkøbt som arbejdstøj.

For at få kortlagt omfanget af, hvem der har modtaget varerne privat, som eksempelvis gaver eller til arbejdsbehov, har Københavns Kommune tilsendt modtagerne af mærkevarerne en besked i e-boks.

- En del af dette er sandsynligvis indkøbt som arbejdstøj, der fysisk befinder sig på Herbergscentret, mens andet sandsynligvis er udleveret til medarbejderne til privat brug eller som gave i perioden, oplyser stabschef Peter Schultz-Nielsen fra Borgercenter voksne i Københavns Kommune i en e-boks-besked til medarbejderne, som DR er i besiddelse af.

Spørgsmålene, der er udsendt til medarbejderne om de 51 mærkevareindkøb, bedes besvares på tro- og loveerklæringer.

- Vi forsøger at få kortlagt indkøbene ved at spørge samtlige medarbejdere på Herbergscentret om kendskab til indkøbene, fremgår det af e-boks-beskeden fra stabschef Peter Schultz-Nielsen.

En af de hjemsendte ansatte blev hjemsendt for over én måned siden og afventer nu, at Københavns Kommune færdiggør undersøgelsen af indkøbene.