Køen ved teststederne vokser i takt med smittestigningen: 'Man har ikke savnet det'

Regionerne følger smittetallene tæt, og i Nordjylland har man netop åbnet flere teststeder.

Selvom humøret var godt i testkøen hos kæresteparret Niklas Høgh-Andersen og Anna Diekelmann, lagde de ikke skjul på, at de ikke havde savnet at blive testet. (Foto: Martin Hermansen © DR)

Efter en sensommer med lave smittetal har antallet af daglige coronasmittede i slutningen af denne uge passeret 1.000.

Det var dog forventet af både sundhedsminister Magnus Heunicke (S), Statens Serum Institut og eksperterne.

Og da antallet af nye indlagte på hospitalerne grundet den store vaccinetilslutning slet ikke følger smittetallene på samme måde som tidligere, er der ingen bekymring at spore.

Ude hos landets regioner følger man dog situationen tæt, da det ikke kun er smittetallene, der er steget den seneste tid. Det er antallet af testede nemlig også.

I går blev der foretaget næsten 80.000 test. De seneste uger har tallet ligget på mellem 40.000 og 50.000.

Efter vaccineudrulningen har man dog skruet ned for både antallet af teststeder og deres åbningstider, hvilket skaber trængsel flere steder i landet.

I Region Nordjylland har man derfor valgt at åbne to nye teststeder, ligesom man ansætter flere podere og udvider åbningstiderne.

- Vi vil gerne have, at folk bliver testet og ikke giver op, fordi der er lang kø eller bliver afvist, fordi de kommer tæt på lukketid. Det er ikke hensigtsmæssigt med kø uden for teststederne - slet ikke med det vejr og vind, vi har lige nu, siger Ulla Astman, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland (S).

I øjeblikket er der 147 aktive PCR-teststeder i Danmark, men i dag er kun 93 af dem åbne. Da der var flest i slutningen af juni i år, var der 508 åbne teststeder, som dog både dækker PCR og lyntest, oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed til DR.

Smitteudbrud og snue

Ifølge Ulla Astman skyldes den øgede interesse for at blive testet, at der i Nordjylland er flere, mindre smitteudbrud i øjeblikket, så folk bliver testet for en sikkerheds skyld.

Der er blandt andet lokale smitteudbrud i Skagen og Frederikshavn.

- Man vil gerne være på den sikre side, så man kan passe sit arbejde og skole. Det er også en god ide, for mange, der er vaccineret, oplever måske ikke de store symptomer, men man kan jo godt være rask smittebærer og udsætte andre måske mere skrøbelige personer for smitte, fortæller Ulla Astman.

Det er dog langt fra kun i Nordjylland, at man holder øje et skarpt øje på smittetallene. I Region Sjælland følger man udviklingen tæt.

- Hvis vi ser, at efterspørgslen stiger og overstiger vores kapacitet, vil vi tage spørgsmålet om en kapacitetudvidelse op med Styrelsen for Forsyningssikkerhed, siger enhedschef Anne Hjortshøj, der er testansvarlig i Region Sjælland, i et skriftligt svar.

Den øgede smitte skyldes ifølge Jens Lundgren, der er er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet, både, at der stadig er folk, der ikke er vaccineret og den simple årsag, at vaccinerne aldrig har beskyttet 100 procent.

Derudover har årstiden også en del af skylden, da coronavirus ligesom influenza har en markant sæsoneffekt. Derfor kan det også være udfordrende at vide, hvornår man egentlig skal lade sig teste, siger han.

- Det var meget klart i foråret. Det er det ikke i øjeblikket. Hvis man er i tvivl, kan man kontakte egen læge, der kan guide i, hvornår det er rimeligt at gøre.

Både Sundhedsstyrelsen og Dansk Selskab for Almen Medicin har på det seneste igen opfordret til, at man lader sig coronateste.

Ingen massetest foreløbigt

Jens Lundgren skrev sammen med kollegaer en rapport til regeringen og Folketinget, hvor de blandt andet understregede, at massetest ikke vil give samme mening som i efteråret, hvorefter der blev skruet ned for testkapaciteten.

Og det ændrer de stigende smittetal ikke på, siger Jens Lundgren.

- Det er fint, at der er en reserve af testkapacitet, man kan accelerere og bruge, hvis tingene udvikler sig. Ligesom vi ser, at de gør i Region Nordjylland.

- Vi skal ikke på nuværende tidspunkt tilbage til at teste 400.000 dagligt, men det kan være, at det bliver nødvendigt at teste mere over vinteren.

Ifølge Lone Simonsen, der er professor og leder af pandemiforskningscenteret på Roskilde Universitet, har test slet ikke samme funktion, som inden vaccinerne.

I sidste ende handler det om at blive hjemme, hvis man har symptomer, mener hun.

- Den vigtigste pointe er, at man holder sig væk fra andre, indtil man ikke har symptomer, så man ikke smitter, hvad end man nu har.

Lone Simonsen er professor på Roskilde Universitet. (Foto: Carsten Jandorf © undefined)

- Det er meganedern

Ved Sundholm på Amager stod københavnerne tidlig fredag i kø til at blive PCR-testet.

Som nogle af de sidste i køen stod kæresteparret Niklas Høgh-Andersen og Anna Diekelmann, der ikke er blevet testet, siden de blev vaccineret mod coronavirus.

- Men jeg har været lidt forkølet den seneste uges tid. Man har ikke savnet det, sagde Anna Diekelmann.

- Nej, det er meganedern, sagde Niklas Høgh-Andersen - dog med et smil på læben.

De bor i centrum af København, og selvom der ikke er mange kilometer til teststedet på Amager, så kan de godt mærke, at der er kommet færre steder at blive testet.

- Det er ikke fordi, at det tager superlang tid, men man er blevet vant til, at det lå lige rundt om hjørnet. Men det går nok, siger Anna Diekelmann.

Henrik Krogh Vinther stod i køen med sine to børn for at blive testet. (Foto: Martin Hermansen © DR)

Foran dem i køen stod Henrik Krogh Vinther med sine to små børn, der var troppet op i vintertøjet. Ifølge ham er de mange coronatest efterhånden røget ud af bevidstheden i daligdagen.

- Men nu har jeg et par unger, der begge er lidt forkølede og hoster lidt, så jeg tænkte, nu må vi hellere gøre det, sagde han.

For Mads Pagsberg var det ikke længe siden, at han havde haft vatpinden i svælget. Hans datter er nemlig smittet med coronavirus, så han stod i køen for at få sin anden test. Han havde dog ingen symptomer.

Han tror, at vi kommer til at blive testet mere den kommende tid.

- Jeg tror, der er gang i et opsving, men det er sådan det er. Vi er blevet bedre til at håndtere det i forhold til tidligere, sagde han.

Mads Pagsberg kunne selv tage turen til teststedet på rulleskøjter, men han forstår godt, hvorfor nogen bliver afskrækket af lange køer og distancer til teststederne.

- Men hvis der kommer flere smittede, vil jeg da også tro, at der kommer flere teststeder, fortalte han.

Mads Pagsberg skulle testes, fordi hans datter er blevet smittet med coronavirus. (Foto: Martin Hermansen © DR)
FacebookTwitter