Kokain eller alkohol: Hvad er farligst?

De to stoffer påvirker hovedet, kroppen og omgivelserne helt forskelligt.

Kokain bliver mere og mere almindeligt i Danmark. Men er det farligere end alkohol? ARKIVFOTO. (Foto: Simon Læssøe, Scanpix 2016) (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Der er kommet mere kokain på gaden i Danmark, og den er blevet stærkere og farligere.

Det konkluderer rapporten ”Narkotika på gadeplan 2017”, som er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen på baggrund af myndighedernes overvågning af markedet.

Rapporten udkom i dag og sætter nye tal på, at kokain er blevet det mest dominerende stof i hele landet.

Faktisk har kokain i de seneste 10 år været den hyppigst forekommende hårde type narko på gadeplan i Danmark ifølge rapporten. Sidste år udgjorde stoffet 75 procent af politiets beslaglæggelser i de fem store byer København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Men hvad er egentlig farligst; kokain eller det rusmiddel, som de fleste indtager på et eller andet tidspunkt – nemlig alkohol?

I grafikken kan du se, hvordan de to stoffer påvirker forskellige dele af kroppen.

Artiklen fortsætter under grafikken med svar på, hvad der er farligst.

DR har spurgt den danske psykiater og hjerneforsker David Erritzøe om, hvad der er farligst. Sammen med andre forskere på Imperial College i London har han undersøgt hjernens afhængighedsbiologi samt effekten af psykedeliske stoffer de seneste 10 år.

Alkohol er farligst

Med en direkte henvisning til forskning lavet af Imperial’s professor David Nutt bragt i det ansete britiske medicinske tidsskrift The Lancet i 2010, er hans konklusion klar: Alkohol er farligst.

Faktisk er alkohol mere skadeligt end både heroin og kokain, konkluderede studiet.

- Alkohol og kokain er to forskellige typer af stoffer, der virker i forskellige hjernesystemer. Fælles for dem er, at de fjerner hæmninger og ofte bruges i sociale sammenhænge - i hverfald i starten, inden afhængigheden rammer, siger David Erritzøe og fortsætter:

- Kokain er i sin virkning primært opkvikkende, mens alkohol er mere bedøvende. Hvor alkohol på længere sigt har giftige konsekvenser for eksempelvis lillehjernen, leveren, bugspytkirtlen og hjernens nerveudløbere, rammer længere tids brug af kokain mere hjerte og kar.

David Erritzøe fremhæver samtidig, at begge stoffer i særlige tilfælde kan forårsage dødsfald. Alkohol kan nemlig undertrykke vejrtrækningen, mens forgiftning med kokain kan få hjertets kar til at trække sig sammen og få det til at gå i stå.

Og så er der problemerne med afhængighed.

- Begge stoffer kan føre til forandringer i hjernens belønnings- og indlæringssystem, som de kan kapre. Det er centralt for deres tilbøjelighed til at skabe afhængighed for brugerne, siger David Erritzøe.

Alkohol rammer omverdenen

Undersøgelsen omfattede 16 kriterier, herunder hvor skadelige de enkelte stoffer er, samt skadevirkninger på både individ og samfund.

Forskerne opstillede ni kriterier for skade mod brugeren og syv kriterier for skade mod andre. Herudfra fik de forskellige rusmidler karakterer på en skala fra 1-100.

Forskerne konkluderede, at de farligste stoffer for den individuelle person er heroin, crack og metamfetamin, også kendt som crystal meth.

Det mest skadelige stof for de personlige relationer og den øvrige omverden er ifølge undersøgelsen alkohol, heroin og crack i den rækkefælge. Alkohol scorede 72. Heroin fik 55 og crack 54.

- Særligt alkohol fører til massive samfundsrelaterede problemer som trafikuheld, vold og svigt af børn af svært alkoholafhængige personer, lyder det fra David Erritzøe.

Svær sammenligning

Misbrugsekspert og psykiatrisk overlæge Henrik Rindom mener, at det er svært at sammenligne alkohol og kokain.

Men han lægger særligt vægt på, at kokain er "uhyggeligt afhængighedsskabende".

- Nogle bliver afhængige første gang, de prøver det. Med alkohol skal man have et massivt alkoholmisbrug, før man bliver afhængig. Afhængighed er derfor en vigtig faktor, siger Henrik Rindom.

Ifølge ham er kokain samlet set farligere end alkohol, da man får mange skader på grund af den hurtigt indsættende afhængighed, som kan ødelægge ens liv.

- Alt kommer til at dreje sig om, hvornår man kan få den næste kokain. Man bliver i et fantastisk humør, men bliver så deprimeret, efter man har taget det, og det er udgangspunktet for, at man gerne vil tage det igen.

Han har oplevet personer miste alt på grund af stoffet.

- Der er nogle, der bare prøver det et par gange og så dropper det. Men mange - især unge - bliver helt vilde med at komme i så godt humør, som når man tager kokain. Det har en uhyggelig egenskab.

Han understreger dog på linje med David Erritzøe, at der er store samfundsmæssige problemer forbundet med alkohol, fordi omgivelserne bliver belastet, når folk kommer op at slås eller kører galt.

- Vi er så mange mennesker, der drikker alkohol på en fornuftig måde. Der er en gruppe af danskere, der drikker alt for meget, og der er ingen ende på de skader hos dem, der drikker for meget.

- Hvis vi havde lige så mange, der brugte kokain som alkohol, så ville samfundet ikke kunne fungere. Det ville simpelthen ikke fungere socialt. Men man bliver ikke ødelagt på samme måde fysisk, som man gør med alkohol.

- Ved kokain kan du blive svært kaotisk med en oplevelse af paranoia, få smerter i brystet og opleve forandringer som om, du havde fået et hjertetilfælde.

Ud over den stigende mængde kokain i Danmark bliver flere og flere også sigtet for at køre bil i narkopåvirket tilstand.

Opdateret med flere citater fra Henrik Rindom om kokain og afhængighed.

Facebook
Twitter