Kold krig mellem Jensen og Dragsdahl når til Højesteret

Historikers agentanklage mod journalist er efter otte år nået til Højesteret.

Jørgen Dragsdahl på vej med bevismateriale under retssagen i Svendborg, som faldt ud til hans side. Nu er sagen om injurier nået til Højesteret.

- Arkiverne har vist, at Jørgen Dragsdahl var KGB-agent.

Med denne udtalelse i Jyllands-Posten startede historiker Bent Jensen i januar 2007 et juridisk slagsmål, som nu - otte år og fire måneder senere - rammer den tredje retsinstans.

Højesteret skal mandag og tirsdag behandle spørgsmålet om, hvorvidt Bent Jensens beskyldninger mod journalisten Jørgen Dragsdahl er i strid med Straffelovens bestemmelser om æreskrænkelse.

Til begge sider

I 2010 dømte Retten i Svendborg Bent Jensen til at betale 20 dagbøder på hver 2000 kroner og en godtgørelse til Jørgen Dragsdahl på 200.000 kroner.

I 2013 valgte Østre Landsret derimod at frifinde forskeren, selvom hans udtalelser blev vurderet til at være ærekrænkende.

- I landsretten fik han lov til at slippe af sted med at have sagt noget, der er usandt og ærekrænkende ud fra et principielt hensyn om, at forskere skal have lov til at kunne tage fejl, siger Jørgen Dragsdahls advokat, Rene Offersen, til Ritzau.

Men Bent Jensen står ved sine anklager, oplyser hans advokat, Karoly Nemeth.

Spørgsmål om PETs arkiver

- Vi ved, at der hos PET ligger stærkt belastende dokumenter, som man ikke vil udlevere, siger han til Ritzau.

Advokaten mener derfor, at Bent Jensen bør frifindes på ny, og kalder Højesterets behandling af sagen for spild af retssystemet.

- Det, vi allerede har fået fremlagt, bekræfter helt, at KGB betragtede ham (Dragsdahl, red.) som en særdeles nyttig indflydelsesagent, men det kunne blive udpenslet i meget mere pinlige detaljer, hvis vi havde de dokumenter, siger Nemeth.

Rene Offersen understreger, at hverken han eller Jørgen Dragsdahl er bekendt med indholdet af PET-arkivet, men han betvivler alligevel modpartens påstande.

- Den langt mere sobre PET-kommission havde adgang til nøjagtig det samme som Bent Jensen, og de har ikke fundet alle de her ting, siger Rene Offersen.

/ritzau/

FacebookTwitter