Koldt vejr i Sydeuropa giver mangel på grøntsager i supermarkeder

Levering af tomater, agurker og salat fra det sydlige Europa er ramt af koldt vejr.

Agurker er blandt de varer, der er blevet ramt af kulde i Middelhavsområdet. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Er det sent på dagen, når man dukker op i sit lokale supermarked, kan man i øjeblikket risikere, at tomaterne er udsolgte.

Man vil måske også lægge mærke til, at blomkålshovederne er skrumpet.

Og denne gang skal skylden ikke skydes på inflationen eller krigen i Ukraine.

Tværtimod er det usædvanligt koldt vejr omkring Middelhavet, der er årsag til, at flere supermarkeder herhjemme nu melder om problemer med at fylde grøntsagshylderne.

- Det gælder tomater, agurker, peberfrugter, blomkål og en del salater, fortæller kommunikationschef i Rema 1000 Jonas Schrøder.

- Det er vejret, der har smadret afgrøderne og ramt forsyningerne, siger han.

Marokko, Italien og Spanien, har de seneste uger har oplevet regn og kulde, der har ødelagt den sidste del af modningen og høsten. Og det har skabt problemer, da Nordeuropa i disse måneder i stor grad fylder grøntsagsskuffen fra netop disse lande.

'Ret ekstraordinært'

Jonas Schrøder deler på Twitter et billede af oversvømmede marker, og skriver: "Billedet er fra vores tomatleverandør på Sicilien, her var haglstorm og oversvømmelse i weekenden".

- Vi oplever løbende, at der er en høst, der slår fejl, men det er ret ekstraordinært, at det rammer så bredt og så mange varer, siger han.

(Foto: © Skærmbillede Twitter)

Også i Coop-koncernen er man ramt af vejrkvaler, fortæller kommunikations- og analysechef Lars Aarup.

- Der er nogle grøntsager, som vi har lidt udfordringer med. Det er økologiske agurker, auberginer, squash og broccoli, siger han.

- Det er ikke sådan, at vi slet ikke har det, men vi får mindre, end vi har bestilt. Og nogle gange får vi lidt mindre varianter, end kunderne er vant til at se, fordi grøntsagerne ikke er blevet udviklet på grund af den manglende varme, siger Lars Aarup.

I Storbritannien må man nogle steder kun købe to tomater

I Storbritannien har mindst fire supermarkedskæder indført grænser for, hvor mange stykker af bestemte grøntsager og frugter, som kunderne kan købe.

I Morrisons-kæden kan kunderne således kun købe to agurker, to tomater og to peberfrugter ad gangen, skriver BBC.

Herhjemme er det dog ikke aktuelt med den slags grænser, siger både Coop og Rema 1000.

- Udbuddet af grønt i de danske supermarkeder er så stort, så det er ikke, fordi vi står over for en mangelsituation. Så alvorligt er det ikke, siger Lars Aarup fra Coop.

- Men hvis man kommer sidst på dagen, kan det godt være, at der er nogle varianter, der er udsolgt, siger han.

Heller ikke Rema 1000 overvejer rationering.

- Det er ikke sådan, at vi generelt ikke har nogle varer, men vi får færre hjem og kan fordele færre ud til butikkerne. Det, som kunden desværre kan opleve, er, at varerne er udsolgt, siger Jonas Schrøder.

Rema 1000-kunder kan for tiden støde på tomme grøntsagshylder på grund af koldt vejr i Middelhavsområdet. Her er det i Bredballe ved Vejle søndag. (Foto: © Rasmus Just)

'Husk, at rodfrugter er i sæson'

Kæderne forventer, at situationen vil være løst om et par uger, når der kommer varmere vejr til Europa, og lande som Holland kan levere agurker og andet.

I mellemtiden opfordrer Jonas Schrøder fra Rema 1000 kunderne til at finde "mormor-køkkenet" frem og huske sæsonens danske råvarer.

- Det er masser af rodfrugter, kartofler, porrer og den slags. Man kan jo finde suppegryden frem og og få gang i rodfrugterne, siger han.