Kolik kan skyldes moderens mad

Der kan være hjælp på vej til kolikbørn og deres forældre. En kemiker fandt ud af, at hendes børn reagerede, når hun spiste æbler og drak juice.

Et barn med kolik er en stor belastning for hele familien. (Foto: Thomas Sjørup © Scanpix)

Mange forældre har prøvet at skulle udstå barnegråd i månedsvis, fordi barnet har kolik. Men der er forsket meget lidt i, hvad kolik skyldes, og hvad man kan gøre for at undgå de daglige timer med trøstesløs gråd.

Farmaceut Abelone Christensen har selv haft to kolikbørn, og børnene fik kolik, selv om hun undgik at spise nødder, chokolade og citrusfrugter, sådan som de officielle råd lyder.

- Jeg fandt ud af, at børnene reagerede, når jeg spiste æbler og drak saftevand og juice. Ammende mødre skal være opmærksom på, at det kan være noget i kosten, siger hun til Radioavisen.

Ingen ville støtte

Hun ville gerne undersøge, om andre havde samme erfaringer, men en undersøgelse koster mange penge, og ingen var interesseret i at betale. For eksempel afviste Fødevaredirektoratet at støtte, når man ikke vidste, om der var en sammenhæng.

Så lavede Abelone Christensen en erfaringsindsamling via internettet. Hun efterlyste andres erfaringer uden selv at fortælle, hvad hun havde oplevet omkring frugtsyre.

Bachelorstuderende fra Landbohøjskolen arbejdede med tilbagemeldingerne, og konklusionen var, at komælk og frugtsyre og helt andre ting kan udløse kolik. Det er ikke nok at undgå nødder, chokolade og citrusfrugter.

Tværfagligt kolik-korps

- Ammende mødre skal også være opmærksom på andre ting. Levnedsmiddelindustrien har udviklet sig, og måske har vi endnu ikke tilpasset os det, siger hun.

Abelone Christensen foreslår, at der oprettes et tværfagligt kolik-korps, der kan rykke ud for at hjælpe forældrene, så det ikke ender med, at mor og far bryder sammen, og barnet ikke får hjælp.

Hun undrer sig over, at der ikke bruges flere ressourcer på at støtte forældre til børn i kolik.

- Man siger, at kolik ikke er en sygdom men en tilstand. Men det er en stor belastning. Når man kan bruge offentlige kroner på kosmetiske operationer, kan man også bruge dem på at forske i årsagerne til kolik, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk