Kollega advarede CBS-forsker: Risikabelt at forsvare uafhængighed i landbrugsrapport

CBS-forsker bag omstridt landbrugsrapport har tidligere udført konsulentopgaver for Bæredygtigt Landbrug mod betaling.

Forskeren bag omstridt CBS-rapport, Troels Troelsen, blev advaret af sin kollega om, at rapport måske ikke var så uafhængig, som han hævdede. (© dr)

Et uvildigt forskningsprojekt på Copenhagen Business School (CBS) var slet ikke så uafhængigt af Bæredygtigt Landbrug, som forskeren bag forsøgte at lægge op til.

Sådan lød advarslen kort før publicering af delrapporten i august, da en anden forsker på projektet skrev til Troels Troelsen, der stod bag rapporten og advarede ham om konsekvensen af at kalde rapporten for uafhængig forskning.

”Så vidt jeg ved, har Troels jo arbejdet for BL (Bæredygtigt Landbrug, red.), og der ingen grund til at blive udsat for kritik pga hævdet uafhængighed. Der er jo alt for risikabelt og vanskeligt at forsvare. Derfor bør ’uafhængighed’ afsnittet streges,” skriver Troels Troelsens kollega i en mail til projektgruppen.

Trods advarslen endte delrapporten alligevel med at slå fast, at der var tale om en "uvildig analyse fra CBS".

Udførte arbejde for Bæredygtigt Landbrug

Netop det omtalte arbejde, som Troels Troelsen har udført for Bæredygtigt Landbrug, bekræftes af en aktindsigt, som DR Nyheder har fået hos Copenhagen Business School, CBS.

Forskeren har blandt andet været hyret af interesseforeningen til at komme med en ekspertvurdering i forbindelse med en retssag, ligesom han to gange har været hyret til at komme med indlæg til arrangementer arrangeret af Bæredygtigt Landbrug.

For det har Troels Troelsen ifølge eget udsagn modtaget mellem 0 og 15.000 kroner per gang.

Det omstridte forskningsprojekt om dansk landbrugs rammevilkår udkom som en delrapport den 2. august i år, hvor pressen blev inviteret til at høre om konklusionerne, og hvor Troels Troelsen stillede op til interview med pressen.

Siden har flere forskere kritiseret rapporten og betegnet den som et ”partsindlæg”.

I dag vil hverken Troels Troelsen eller CBS kommentere på rapporten eller den kritik, der bliver rejst om rapportens uvildighed. Begge henviser til, at den endelige rapport er på vej.