Kollega venter flere afsløringer af Penkowa

Professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen har skrevet 12 artikler sammen med den omstridte hjerneforsker.

Professor og overlæge ved Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen. (© DR)

Når en forsker én gang er blevet afsløret i at have snydt med videnskabelige resultater, er der stor sandsynlighed for, at der også har været fusk i andre tilfælde.

Det siger professor og overlæge ved Rigshospitalet, Bente Klarlund Pedersen, som har arbejdet sammen med den omstridte hjerneforsker Milena Penkowa.

To billeder genbrugt

Bente Klarlund Pedersen har nu indberettet Penkowa for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed på baggrund af en mistanke om, at videnskabelige billeder er blevet genbrugt og manipuleret i to videnskabelige artikler.

De to artikler, som Bente Klarlund Pedersen er medforfatter til, er pupliceret i henholdsvis 2003 og 2005 og illustrerer en muskel.

- Vi har ikke tidligere krydstjekket artiklerne. Hvis man ser billederne hver for sig, er der tilsyneladende fin overensstemmelse med data. Men nu bag efter, kan man se, at der er tale om snyd, siger Bente Klarlund Pedersen til DR Nyheder.

Milena Penkowa og Bente Klarlund Pedersen har skrevet 12 artikler sammen. Og Penkowa har i alt været medforfattere til over 100 videnskabelige artikler.

Forskning er en tillidssag

- Så vi er mange, der er i samme situation, siger Bente Klarlund Pedersen, som ikke kan indberette flere artikler, da det kræver, at der foreligger konkret mistanke.

Bente Klarlund Pedersen siger, at samarbejde om forskning er en tillidssag. Mange mennesker og hele verden arbejder sammen og sender prøver på kryds og tværs. Derfor må det bygge til tillid.

Bente Klarlund Pedersen afventer nu, at der bliver nedsat et særligt fagligt råd under Forskningsrådet for sundhed og sygdom, som sammen med internationale forskere skal gennemgå sagen.

FacebookTwitter