Kolleger slog forgæves alarm over psykiater

En række kolleger har advaret Sundhedsstyrelsen om, at psykiater Arne Mejlhede fejlbehandler sine patienter. Men deres henvendelser blev afvist.

Flere psykiatere har forgæves forsøgt at advare Sundhedsstyrelsen om, at psykiater Arne Mejlhede fra Hobro gav sine patienter en forkert behandling og eksempelvis stillede helt forkerte diagnoser eller overmedicinerede dem.

P1 Dokumentar har talt med tre andre psykiatere, der har overtaget nogle af Arne Mejlhedes patienter, som alle mener, at patienterne er blevet fejlmedicineret og har fået den forkerte diagnose.

Klagede forgæves

En af dem er speciallæge i psykiatri, Asker Stig Nielsen, der driver en psykiatrisk klinik i Randers. Han henvendte sig til Sundhedsstyrelsen for at slå alarm, da han modtog en række patienter fra Arne Mejlhedes konsultation, som han mente var fejldiagnosticeret og på forkert medicin. Men reaktionen var ikke, som han havde forventet.

- Svaret var fra Sundhedsstyrelsen, at det var patienterne selv, der skulle gøre opmærksom på det. Det, synes jeg, var et nedslående svar, siger Asker Stig Nielsen.

Præcis samme svar fortæller de to andre psykiatere til P1 Dokumentar.

Det negative svar fra Sundhedsstyrelsen kommer bag på sundhedsjurist Kent Kristensen fra Syddansk Universitet.

- Hvis det er det, de har fået at vide, har de fået forkert svar. For Sundhedsstyrelsen kan af egen drift rejse tilsynssager, siger han.

Faktisk har Sundhedsstyrelsen pligt til at undersøge den slags henvendelser nærmere og skrive et notat på hver henvendelse. Men der findes ingen notater på nogen af henvendelserne, kan P1 Dokumentar afdække.

Patienter får stadig unødvendig medicin

Konsekvensen af Sundhedsstyrelsens svar var dog, at Asker Stig Nielsen er stoppet med at indberette sager om Arne Mejlhedes patienter til Sundhedsstyrelsen. Men problemerne fortsætter, for han overtager stadig patienter fra den omstridte psykiater.

For nylig fik Asker Stig Nielsen således to patienter, som Arne Mejlhede havde givet diagnosen paranoid skizofreni.

- I forhold til min vurdering, så har de patienter fået en forkert diagnose. De er væsentligt mindre syge, og der er slet intet grundlag for at konkludere, at de her patienter lider af så alvorlig en psykisk lidelse som paranoid skizofreni, siger speciallæge i psykiatri, Asker Stig Nielsen.

Han mener, at Arne Mejlhede har stillet den alvorlige diagnose på et alt for tyndt grundlag, og den stærke medicin har haft alvorlige bivirkninger for patienterne.

Afviser kritikken

I et brev til DR afviser Arne Mejlhede selv kritikken. Han skriver blandt andet, at han ikke mener, at han har begået alvorlige fejl. Samtidig skriver han, at "Sundhedsstyrelsen opfinder selv klagesager".

Da P1 Dokumentar efterfølgende taler med Arne Mejlhede i telefonen, siger han følgende om afgørelserne i klagenænvet:

- Er du klar over hvor mange af de klager, de har lavet selv ud af den blå luft?

Har du erfaringer med psykiater Arne Mejlhede, så skriv til psykiatri@dr.dk