Kommentator: Dronningen gik lige til den politiske grænse

Dronningens nytårstale var sjældent politisk i år. Ifølge Berlingskes kommentator Thomas Larsen var Dronningen nødt til at tage flygtningedebatten op.

Dronningen bevægede sig tæt på grænsen i sin nytårstale. Men hun overskred den ifølge kommentator Thomas Larsen ikke. (Foto: Keld Navntoft © Scanpix)

Dronningen har taget forskud på en debat om flygtninge, der kommer til at dominere 2015. Men hun var nødt til det.

De voldsomme begivenheder i 2014 tvang Dronningen til at være usædvanligt politisk i sin nytårstale.

Det mener Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen.

- Der er ingen tvivl om, at talen var præget af meget stor alvor. Terror og krig har betydet et stigende antal flygtninge fra specielt Syrien. Det stiller Danmark og Europa overfor nogle enorme udfordringer i forhold til at takle disse flygtningestrømme. Dronningen tager det selvfølgelig op og appellerer til, at vi tager os godt af dem, siger Thomas Larsen til DR Nyheder.

Utænkeligt at undgå emnet flygtninge

Ifølge Thomas Larsen kunne hun ikke lade være med at komme ind på emnet.

- Med Islamisk Stats fremfærd i Syrien og Irak har vi været vidne til en brutalitet uden sidestykke. Det ville være utænkeligt, at hun ikke kom ind på det. Det ville være at lukke øjnene. Men det er klart, at jeg tror der kommer en diskussion om, at dronningen er gået for langt. Hun har udtrykt nogle alment menneskelige holdninger til sagen. Men nogen vil måske mene, at hun er gået for langt i forhold til at byde alverdens flygtninge velkommen, siger han.

Ifølge ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, er det lang tid siden, Dronningen har været så direkte politisk.

- Det er den mest markante tale i mange år. Det er meget interessant. Ikke siden 1984 har hun talt så direkte om flygtninge. Hun tilføjer en ny dimension, da hun siger, at det er vigtigt, at flygtninge får fodfæste her, siger han til Ritzau.

Nogle politikere kan blive sure

Thomas Larsen mener også, at udmeldingen er interessant.

- Det er meget interessant det her med, at flygtningene skal blive og slå rod. Vi har jo set statsministeren og flere politikere sige, at flygtningene kun skulle være her i kort tid og så tilbage igen, når forholdene er normaliserede.

Han mener, at Dronningen kommer ind på en politisk arena, der kommer til at fylde meget i 2015. Men han tror ikke Dronningens udtalelser kommer til at flytte noget.

- Det her er virkelig noget der deler befolkningen. De skel får hun nok ikke ændret på. Folk lytter til hende på en anden måde end man lytter til politikerne. Men på det her spørgsmål har folk taget deres standpunkt. Hun flytter ikke nogen, siger han.

Dronningen gik ikke over grænsen

Til gengæld mener han, at Dronningen kan have gjort nogle politikere utilfredse. Men hun overskred ifølge ham ikke grænsen for hvad en dronning må.

- Der vil være partier i Folketinget, der vil rejse børster overfor kongehuset. Nogen vil mene, at hun overskred grænserne. Hun må jo ikke være specifikt politisk. Men det mener jeg heller ikke, hun var. Dronningen var ude ved grænserne, men hun overskred dem ikke, siger Thomas Larsen.

Facebook
Twitter