Kommentator: Joachims jobskifte er et trin op ad karrierestigen, men et trin ned som medlem af kongehuset

Det er absolut en stilling, prins Joachim kan være tilfreds med, lyder vurderingen.

Prins Joachim startede som forsvarsattaché på Den Danske Ambassade i Paris september 2020. Nu er det tid til noget nyt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Prins Joachim har fået nyt job. 1. september skifter han titlen som forsvarsattaché i Frankrig ud med forsvarsindustriattaché i USA.

Han har været bindeled mellem det franske og danske forsvarsministerium, og den rolle fortsætter han med - selvfølgelig dog med det amerikanske ministerium i stedet for det franske.

Det er en helt central opgave, set i lyset af at USA er en af Danmarks vigtigste samarbejdspartner på forsvarsområdet, og at verden er dybt afhængige af forsvarsindustrien på grund af krigen i Ukraine.

Derfor er jobskiftet bestemt ikke en degradering, vurderer Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen.

- Man må gå ud fra, at prins Joachim har bevist sine evner i Paris, for ellers får du ikke sådan en stilling her. Slet ikke i en verden, der står i flammer.

Derfor kan man godt tale om en art forfremmelse, mener kongehuskommentatoren.

- Han er i hvert fald blevet placeret meget centralt i systemet. Det er absolut noget, han kan være tilfreds med.

I hvert fald hvad angår det arbejdsmæssige.

Langt fra kongehuset

Anderledes vurderer Jakob Steen Olsen, at det står til i forhold til Joachim og familiens placering i kongehuset, der lige har taget et nyk nedad.

- Prins Joachim og prinsesse Maries udfordring er, at de kommer endnu længere væk - både geografisk og i danskernes bevidsthed, siger han.

Jobskiftet kommer i kølvandet på en noget turbulent tid i kongehuset, hvor der har været en del ballade vedrørende familiens rolle i det danske kongehus. Især efter prins Joachims børn fik frataget deres titler som prinser og prinsesser.

Det er en del af en større udvikling inden for det danske kongehus, som dronningen også har været åben omkring, mener Jakob Steen Olsen.

Udviklingen betyder, at Joachim og hans familie får mindre betydning i kongehuset, mens prins Christian og hans søskende får mere.

- Lige om lidt bliver prins Christian myndig og får officielle opgaver. Prinsesse Isabella er lige i hælene på ham. Så er det dem, der træder til, og så bliver mindre brug for prins Joachim og prinsesse Marie, siger Jakob Steen Olsen.

Prins Joachim og prinsesse Marie med børnene Nikolai, Felix, Henrik og Athena, som har fået frataget sig deres titler som prinser og prinsesse (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Folketinget skal sikre Joachim penge

Da Joachims børn fik frataget deres titler, blev det samtidig slået fast, at prins Joachim og prinsesse Marie fortsat skulle spille en rolle i kongehuset og beholde deres titler - og ikke mindst deres apanage på 3,8 millioner kroner årligt.

- De har haft deres apanage med til Paris, hvilket har været kontroversielt, fordi man egentlig ikke må tage apanage med ud af landet.

Men det besluttede Folketinget dengang på efterbevilling, at de godt måtte.

Det skal der endnu engang tages stilling til. Folketinget skal godkende, at prins Joachim kan modtage offentlige midler (såkaldte årpenge) under sit ophold i USA.

Statsministeren forventer at stille et beslutningsforslag i den kommende uge om samtykke til prins Joachims modtagelse af årpenge. Det oplyser Statsministeriet.