Kommentatorer: En af dronningens allerbedste taler nogensinde

Dronningen var skarp og afbalanceret i en tale, der handlede om svære emner, lyder det.

År 2016 har med de fortsatte kriser rundt i verden igen sat fokus på integration og flygtninge i Danmark. Og emnerne fyldte også meget i dronningens nytårstale.

- Krig og fattigdom har fået mange til at flygte - også til Danmark. Vi tager os af de mennesker, der har brug for hjælp, og mange står parat til at hjælpe dem til rette.

- De har forventninger til deres nye tilværelse, og vi har også forventninger til dem. Flygtninge må forstå, hvor det er, de er kommet hen, siger dronningen i sin nytårstale fra sit arbejdsværelse i Christian IX's Palæ på Amalienborg.

Og det kom hun meget elegant omkring, siger Thomas Larsen, politisk kommentator og kongehusekspert hos Berlingske, der var med i DR-studiet på Amalienborg Slotsplads som kommentator.

- Dronningen går direkte ind i en af de mest følelsesladede og polariserende debatter, vi overhovedet har i Danmark. Det gør hun med fornem afbalancerethed, for efter min mening lægger hun et stigende tryk på det budskab, der handler om at mennesker, der kommer hertil, skal passes godt på, men de skal også gøre noget for at lære det nye land at kende, siger Thomas Larsen.

- Hun siger også det, der efter min mening er noget af det meget centrale - en slags advarsel i forhold til det, der kan ske i disse terrortider, nemlig at mange lykkedes med den rejse, og det skal de anerkendes for, også selvom der er nogen, der ikke rigtig vil være med og ender i opposition mod det danske samfund.

- Jeg kan ikke mindes, hun har været så skarp

Chefredaktør for Familie Journal, Anette Kokholm, var også med som kommentator på slotspladsen, og hun var også imponeret over talen.

- Vi kommer til at huske den som en af de allerbedste taler, hun nogensinde har holdt. Jeg kan ikke mindes, hun nogensinde har været så skarp i både mimik, tilstedeværelse og smil, men også med budskabet, der gik lige i hjertet af mig. At vi skal hæve blikket og kigge på de andre, der måske er ensomme og trænger til en lille hånd. Det var meget flot.

I sin tale opfordrede dronningen til at gøre det til et nytårsforsæt at vise mere omsorg over for hinanden.

- Lad os prøve at se de mennesker, der omgiver os. Lad os huske også at lægge mærke til dem, vi ikke kender i forvejen. "Hvordan står det til derhenne?" Er der brug for en hjælpende hånd, lidt omsorg, eller blot et genkendende godmorgen, et nik til den, vi står i kø med ved kassen?, sagde dronningen.

- Man kan være ensom, også i vores travle, myldrende hverdag.

At dronningen formår at komme rundt om de store problemer i verden og det helt nære var flot klaret, siger Thomas Larsen.

- Jeg synes, det var utroligt fornemt turneret. Hun forholder sig til den store verden og de udfordringer, der er, men hun kom også ind på det helt nære med de mennesker, der sidder der ude i moderne samfund og kan føle ensomhed og føle sig forladt, og hvor vigtigt det er, at vi rækker hånden ud og sørger for, at de bliver en del af fællesskabet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk