Kommission til politikere: Luk Jomfru Ane Gade i 14 dage

Mere end halvdelen af de nye smittefælde i Aalborg kan spores til Jomfru Ane Gade.

Kommissionen anbefaler, at man lukker gaden fra i morgen og evaluere det efter en uge.

Det er ikke kun tømmermænd og en god røverhistorie, du kan få med hjem fra Jomfru Ane Gade i Aalborg.

Du kan også få coronavirus. Det kan man som bekendt få de fleste steder, men alt for mange rager det altså til sig i den berømte festgade. Det mener i hvert fald Epidemikommissionen, der nu foreslår politikerne at lukke gaden de næste 14 dage for at komme den stigende smitte til livs.

Sådan lyder det i en fortrolig indstilling til Folketingets Epidemiudvalg, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Der er tale om en "særlig situation i Aalborg, hvor der dels er en stor koncentration af smitte, der formodes at være relateret til Jomfru Ane Gade, og dels at værtshuse og barer i kommunen ligger tæt og koncentreret netop i denne gade", skriver Epidemikommissionen i sin indstilling.

Folketingets Epidemiudvalg skal tage stilling til spørgsmålet på et møde, som begynder i dag klokken 14.00.

Borgmester har selv bedt om hjælp

Kommissionen indstiller, at man lukker for beværtningerne på Jomfru Ane Gade, Jomfru Anes Gård og Ny Mølle Stræde.

Det sker, efter byen selv har bedt om hjælp til at bekæmpe smitten. To sogne helt centralt i Aalborg er allerede lukket herunder det sogn, festgaden ligger i. Men i en 'automatisk sognenedlukning' skal skoler og kulturinstitutioner lukke, mens butikker og barer er åbne.

Det mener byens borgmester er besynderligt.

- Det giver jo ikke meget mening, at du ikke kan gå på Historisk Museum og se på pilespidser og andre udstillinger, men du kan godt gå i Jomfru Ane Gade om aftenen og feste, siger Thomas Kastrup-Larsen (S).

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen håber, Aalborgs kendte festgade kan lukkes midlertidigt for at begrænse smitten. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Derfor har han selv bedt om at få lukket gaden.

- Hvis vi skal have knækket smitten i Aalborg, så tror jeg, at vi simpelthen bliver nødt til at få lukket Jomfru Ane Gade ned.

Står for over halvdelen af smitten

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed kan mere end halvdelen af de nye smittefælde i Aalborg faktisk spores til Jomfru Ane Gade.

- På baggrund af data fra vores smitteopsporing kan vi oplyse, at der i perioden fra 15. maj til 22. maj er registreret 148 smittede i de fire sogne (det centrale Aalborg, red.). Ud af de 148 smittetilfælde har 86 af dem over for smitteopsporingen angivet enten at have været i Jomfru Ane Gade i smitteperioden, at have Jomfru Ane Gade som formodet smittekilde, eller bekendtskabskreds, som har været i Jomfru Ane Gade, som formodet smittekilde, skriver kommissionen.

Barerne i Jomfru Ane Gade har selv indført coronapas udendørs for at kommen smitten til livs.

Epidemikommissionens indstilling har været forelagt to uafhængige eksperter, som støtter den.

Det er professor og overlæge Jens Lundgren fra Rigshospitalet og professor Theis Lange fra biostatistisk afdeling på Københavns Universitet, der lægger vægt på, at man sætter målrettet ind mod smittekilden i stedet for i længere tid at holde skoler lukket.

Dog foreslår de også ifølge indstillingen, der ikke er offentliggjort, at man for eksempel "kombinerer en lukning med en opfordring om ikke at flytte aktiviteten til privat regi," hedder det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk