Kommunaldirektør fyret efter privatindkøb: Ekstern revisor skal kulegrave alle kreditkort-betalinger

Greve Kommune vil iværksætte en ekstern undersøgelse af tidligere kommunaldirektør efter DR’s afsløringer af privatindkøb og bilagsrod.

Et flertal i Greve Byråd vil have et eksternt revisionsfirma til at gennemgå alle de indkøb, som den nu forhenværende kommunaldirektør, Claus Thykjær, har foretaget med sit kommunale kreditkort.

- Vi er blevet lovet en fuld gennemgang med en ekstern revisor, og det er der et flertal for, så det kommer til at ske, siger 1. viceborgmester i Greve Kommune, Liselott Blixt (DF).

Kravet om ekstern revision af Claus Thykjærs kreditkort-indkøb blev ifølge DR’s oplysninger stillet på et lukket møde den 14. juni. På samme møde blev kommunaldirektøren hjemsendt med øjeblikkelig virkning efter DR’s afsløringer af, hvordan han har brugt Greve Kommunes kreditkort privat.

Blot én uge senere, mandag den 21. juni, besluttede byrådet i Greve Kommune så på endnu et lukket møde at indgå en fratrædelsesaftale med kommunaldirektøren, fordi byrådet har mistet tilliden til ham på grund af en række privatindkøb på kommunens regning.

Det drejer sig blandt andet om indkøb af ishockey-billetter, MobilePay-indbetaling, indkøb i Rema1000 samt Irma og Cirkle K for cirka 2.300 kroner.

Den nu tidligere kommunaldirektør har også erkendt at have brugt kommunens kreditkort til private udgifter for 1.385 kroner i forbindelse med en konference, der blev afholdt i Nashville, USA.

Ifølge kommunaldirektørens forklaring til DR er der i alle tilfælde tale om fejl, da han har forvekslet kommunens kreditkort med sit eget, private kort. Banken, der har udstedt kreditkortene, er den samme, har han forklaret.

Lover fuld gennemgang

Ifølge kommunikationschef i Greve Kommune, Anne Pihl Rasmussen, har kommunens regnskabschef i forbindelse med afskedigelsen af Claus Thykjær allerede lavet en intern gennemgang af alle kommunaldirektørens transaktioner siden hans ansættelse i 2016.

Herunder de 21 transaktioner fra 2019 for i alt 10.390 kroner, som DR har spurgt ind til, hvor der ikke eksisterer bilag.

Hvad konklusionerne på den interne undersøgelse er, kan DR ikke få at vide. Borgmester Pernille Beckmann (V) vil ikke svare på spørgsmål om hverken Claus Thykjærs privatindkøb eller om kommunens generelle håndtering af bilag, fordi sagen ifølge hende nu er lukket.

Men det er et flertal i byrådet ifølge DR’s oplysninger uenige i. Heriblandt Liselott Blixt (DF), der mener, at alle sten nu bør vendes.

- Lad os dog se, hvad det er. Vi skal vide, om der eksempelvis ved et restaurantbesøg er tale om en arbejdsmiddag eller om nogle personer, der har siddet og drukket sig fulde på kommunens regning, siger Liselott Blixt.

Flere partier ønsker ifølge DR’s oplysninger at undersøge, om der skal ske forandringer i kommunens bogholderi.

- Jeg har rejst en skarp kritik af kommunens håndtering af bilag, for det går ikke, at der er så mange fejl. Den slags skal der bare være helt styr på, og derfor kigger vi nu på, hvad der skal laves om på de indre linjer, så sagen ikke gentager sig, siger Liselott Blixt (DF).

Ønske om advokatundersøgelse

Flere byrådsmedlemmer mener dog ikke, at en ekstern revisionsundersøgelse er nok. De vil hellere have en ekstern advokatundersøgelse.

- Vi vil finde ud af, hvad der er hoved og hale i det her. Det vigtigste er, at sagen bliver belyst rigtigt, og det bliver den bedst muligt med en uvildig advokatundersøgelse. Det her skal kulegraves, mener gruppeformand og borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Greve Kommune John T. Olsen.

- Det er ikke acceptabelt, at der er nogen som helst svinger i valsen, og når vi snakker om topledere, så er det jo særligt bekymrende, fordi de er nødt til at sikre sig, at de kan følge de kommunale regler, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix Danmark)

Han mener ikke, at sagen på nuværende tidspunkt er tilstrækkeligt belyst.

- En advokatundersøgelse skal få placeret et endeligt ansvar for, hvem der har gjort hvad. Det er vigtigt for alle borgere i kommunen, at de kan have tiltro til, at os i byrådet træffer de rigtige beslutninger, siger John T. Olsen (S).

Også i Konservative bakker man op om en advokatundersøgelse.

- Vi vil have fuld klarhed over, hvad der er sket. Der er for mange uafklarede spørgsmål i den her sag, og vi ønsker, at det hele kommer frem i dagens lys, siger Jess Eiberg Hansen (K).

Ifølge DR’s oplysninger bakker også Enhedslisten op om forslaget om at foretage en ekstern advokatundersøgelse, men det er der umiddelbart ikke et flertal for i kommunen, fordi Dansk Folkeparti kun gik med til en ekstern revisionsundersøgelse.

- Vi har ikke behov for en fuld advokatundersøgelse, fordi vi har brug for at komme videre hurtigst muligt med en ny kommunaldirektør her og nu og ikke først efter kommunalvalget. Der er mange ting at tage fat i rundt i kommunen, og det kan ikke vente, og med en advokatundersøgelse og udskydelse af en ny kommunaldirektør ville det tage alt for lang tid, siger Liselott Blixt (DF).

Borgmester og fyret kommunaldirektør tavse

DR har spurgt Claus Thykjær om interview vedrørende privatindkøbene og fyringen. Den tidligere kommunaldirektør henviser dog alle henvendelser til sin fagforening, DJØF.

- Indholdet i aftalen ligger i forlængelse af de vilkår, der er aftalt i kommunaldirektørens ansættelseskontrakt. Vilkårene i en sådan kontrakt følger af den rammeaftale, der er indgået mellem KL og de kommunale cheforganisationer, og heriblandt Djøf, skriver pressechef hos DJØF, Torben Gross, til DR.

I et åbent opslag på Facebook bekræfter Claus Thykjær, at han ikke længere er kommunaldirektør i Greve Kommune.

- Jeg har begået nogle personlige fejl, og jeg har ikke slået hårdt nok ned på rod. Det betaler jeg nu prisen for, skriver den tidligere kommunaldirektør blandt andet og fortsætter:

- Personligt synes jeg, at det er en høj pris, men det er nu engang risikoen ved at arbejde i et politisk styret system.

Heller ikke borgmester Pernille Beckmann (V) ønsker at stille op til interview, da DR fanger hende på telefon. Hun må ikke sige noget, da det drejer sig om en personalesag, lyder forklaringen.

Hvad kan du sige om kommunens generelle håndtering af bilag, det har jo ikke noget at gøre med Claus Thykjær?

- Nu har vi håndteret den her personalesag, og vi har taget konsekvensen af det. Og så kigger vi selvfølgelig indad, og så ser vi på, om vi kan blive bedre, og I får ikke flere kommentarer fra mig, siger Pernille Beckmann (V).

Så borgerne i Greve Kommune kan ikke regne med at få en kommentar fra borgmesteren?

- Vi har lukket sagen, og der er sendt en pressemeddelelse ud, og jeg har ikke flere kommentarer til den sag, afslutter hun.