Kommunalforsker: Sag om millionstøtte er 'ekstremt alvorlig' for Odense Kommune

Der findes nu bevis for, at Odense Kommune ulovligt har støttet lokal virksomhed, siger ekspert Roger Buch.

Indenrigsministeriet bør gå ind og undersøge sagen om mulig ulovlig erhvervsstøtte, lyder det fra kommunalforsker. (Foto: Carsten Bjørn- DR Fyn © Odense- kv09-)

- Det her er jo det bevis, man har ledt efter.

Sådan lyder det fra kommunalforsker Roger Buch om sagen, hvor Odense Kommune er under mistanke for ulovligt at have støttet lokale virksomheder.

I dag har DR Fyn og Fyens Stifttidende så fået en aktindsigt, der viser, at kommunens jurister i et notat tilbage i 2012 advarede den kommunale og politiske ledelse om, at man ville gøre noget ulovligt, hvis man fortsatte pengestøtten til det private firma Odense Sport & Event.

Alligevel fortsatte man.

- Det er en ekstremt alvorlig sag. For én ting er, at man kan komme til at begå en fejl, som er den fortælling, kommunen har brugt det seneste halve år til at fortælle, men hvis man bevidst overtræder lovgivningen med ulovlig erhvervsstøtte, så er det jo anderledes alvorligt, siger Roger Buch.

Det ligner et røgslør

Sagen kan få alvorlige følger for de involverede parter.

- Det er meget alvorligt og noget, der kan koste de ansvarlige embedsmænd deres job, og som i yderste konsekvens kan betyde et erstatningsansvar for de politikere, der har været involveret, hvis man har kastet borgernes penge ud af vinduet, siger Roger Buch.

Kommunalforskeren mener, at der ikke bare er blevet begået én ulovlighed, men faktisk to.

- Nu har jeg fulgt den her sag i et halvt år, og det er tydeligt, at man har forsøgt at lægge et røgslør ud over det her. Ét er, at man begår en lovovertrædelse med den ulovlige støtte, men hvis man også prøver at dække over den, begår man lovovertrædelse nummer to. Derfor mener jeg, at det er helt oplagt, at Indenrigsministeriet og Statsforvaltningen går ind i den her sag og får den undersøgt til bunds, siger han.

Odense Kommune har sat advokatfirmaet Kromann Reumert til at kortlægge hele forløbet omkring den mulige ulovlige virksomhedsstøtte, og daværende borgmester Anker Boye vil derfor ikke kommentere sagen.

- Jeg ønsker ikke at kommentere sagen yderligere, før advokatens beskrivelse af forløbet bliver offentliggjort, skriver Anker Boye i en mail til DR Fyn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter