Kommunalpolitikere er ikke dygtige nok

Kommunalpolitikere har svært ved at sætte sig ind i de komplekse sager de arbejder med.

- Jeg synes, at det kommunalpolitiske arbejde er meget komplekst, og ofte har jeg direkte svært ved at sætte mig ind i det.

Sådan lyder det fra Anders Lejbach, der er socialdemokratisk kommunalbestyrelsesmedlem i Kalundborg Kommune. Han erkender også, at han har flere kollegaer, der har svært ved at forstå det, de sidder og træffer beslutninger om.

- De komplekse sager går ofte nemmere igennem end de mere enkle sager, fordi vi ligesom bedre kan sætte os ind i det enkle og diskutere dem, siger han.

Og den holdning er Anders Lejbach ikke alene om at have. I en rundspørge foretaget af DR Nyheder til 1330 kommunalpolitikere erkender 56 procent af de folkevalgte kommunalpolitikere, at de har en eller flere kollegaer i byrådet, som ikke er kompetent nok.

Ringe viden = ingen magt

Tim Knudsen er professor i statskundskab på Københavns Universitet, og han mener, at det kan få konsekvenser, når politikerne ikke er dygtige nok:

- Jeg har set masser af eksempler på klager fra kommunalbestyrelsesmedlemmer over, at de ikke kan overkomme eller har overblik over arbejdet. Vi har også set flere undersøgelser, der viser, at de har stemt for beslutninger, som de ikke forstod, siger han.

Tim Knudsen mener, at det reelt bliver embedsmændene, som får magten, når kommunalpolitikerne ikke kan sætte sig ind i sagerne, hvilket er et demokratisk problem.

Baglandet opstiller bevidst ringe kandidater

Også i det politiske bagland er der indrømmelser.

I DRs rundspørge erkender 32 procent, at de har været med til at opstille kandidater, som de ikke syntes var dygtige nok.

En af dem, er Venstres formand i Sønderjylland, Daniel Staugaard. Han fortæller, at det kan være nødvendigt for at tiltrække kandidater og dermed stemmer nok:

- Jo længere man kommer ud lokalt, jo flere forskellige folk er der brug for, hvis man skal tiltrække så mange stemmer som muligt.

Facebook
Twitter