Kommunalt ansatte ser lyst på natarbejde

Skæve arbejdstidspunkter er intet problem for ansatte på plejehjem og døgninstitutioner.

Ansatte på plejehjem vil gerne arbejde om natten (© DR)

Pædagoger, sygeplejersker og Sosu-assistenter på døgninstitutioner og plejehjem er positive over for at arbejde uden for dagtimerne.

Det viser en omfattende undersøgelse som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) har foretaget baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt 2391 medarbejdere i 25 kommuner.

Mere fri og højere løn

Det er især udsigten til fridage og vagttillæg for aften- og natarbejde, som medarbejderne er tilfredse med. Det siger professor Lotte Bøgh Andersen fra Kora, der er en af folkene bag rapporten.

- De største fordele ved aften- og natarbejde er ifølge medarbejderne, at de kan lave aktiviteter i dagtimerne, samt at de har flere sammenhængende fridage, bedre løn og mere tid til sig selv. De to største ulemper er, at det går ud over familie- og fritidslivet, og at visse faglige opgaver kun kan løses i dagtimerne, siger hun i en kommentar.

Sygeplejersker mindre positive

Rapportens resultater viser, at sygeplejerskerne er mindst positivt stemt over for aften- og natarbejde, mens sosuerne samt omsorgs- og pædagogmedhjælperne er mere positive.

Til gengæld er medarbejderne generelt ikke særlig glade for pludselige ændringer i vagtplanen. Næsten tre ud af fire medarbejdere oplever ændringer i vagtplanen, viser undersøgelsen. 22 procent oplever det flere gange om måneden.

Undersøgelsen er bestilt og finansieret af Kommunernes Landsforening og en række faglige organisationer. Heriblandt FOA, Socialpædagogernes Landsforening, Sundhedskartellet og 3F.

Rapporten blev aftalt ved overenskomstforhandlingerne mellem parterne i 2011 for at analysere døgnarbejdstidsområdet.

/ritzau/

Facebook
Twitter