Kommune efter dødsbrand: Fejl at give dispensation

Farsøhthus Plejehjem burde ikke have haft dispensation fra krav om sprinkleranlæg, fastslår udvalgsformand.

Tre ældre kvinder mistede livet, da der udbrød brand på plejehjemmet Farsøhthus i Nordjylland. Nu skal plejecentret gennemgås grundigt. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Plejehjemmet Farsøhthus, hvor tre beboere i august omkom i en brand, burde ikke have haft dispensation fra brandsikringsreglerne.

Det siger Lars Møller (S), formand for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, efter at det i går kom frem, at plejehjemmet ikke levede op til brandkravene.

- Vi ville ikke have givet dispensationen vedrørende sprinkleranlægget i dag og slet ikke med en begrundelse om, at der ligger en brandstation i nærheden, siger han i en pressemeddelelse.

Det var netop nærheden til en brandstation, der blev brugt som begrundelse, da den daværende Rougsø Kommune gav dispensationen tilbage i 1997.

- I vurderingen indgik dog også, at der var installeret et fuldt dækkende ABA-anlæg (automatisk brandalarm-anlæg, red.) i bygningen med direkte opkobling til brandstationen. Men dispensationen burde ikke have været givet dengang, det er der ingen tvivl om, siger Lars Møller.

Dispensationen betød, at der ikke var installeret automatisk sprinkleranlæg i bygningen. Derudover var spisekøkkenet indrettet i flugtvejsgangen, hvilket reducerede flugtvejen.

Norddjurs Kommune vil nu foretage en grundig gennemgang af plejecentret i Allingåbro.

Branden opstod 3. august og kostede to kvinder på 91 og 93 år livet. En 95-årig kvinde blev indlagt med brandskader og døde to dage senere af sine kvæstelser.

/ritzau/

Facebook
Twitter