Kommune forbyder ansatte at ryge i selvbetalte pauser

Selvom der reelt er tale om deres fritid, må de ansatte i Ishøj Kommune ikke selv bestemme, om de vil ryge eller ej.

Der er slut med at ryge - også i de selvbetalte frokostpauser, hvis du er ansat i Ishøj Kommune. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Hvis du er ansat i Ishøj Kommune, er det fra i dag slut med at snuppe en cigaret eller bappe på piben i din frokostpause. Også selvom du ikke får løn i pausen.

Kommunen har indført røgfri arbejdstid, og reglen gælder også de ansatte, som selv betaler for deres frokost. Det skriver Fagbladet FOA.

Forbuddet gælder også, selvom man befinder sig uden for kommunens matrikler og er klædt i civilt tøj.

I teksten fra Ishøj Kommune står der, at en overtrædelse af reglerne vil kunne få 'ansættelsesretlige konsekvenser'. Det kan dårligt forstås som andet end en trussel om en fyring, hvis man trods forbuddet alligevel tænder for tobakken.

FOA klar til at køre sager

Fagforbundet FOA er klar til at køre sager for medlemmer, der kommer i klemme.

Det siger Steen Vadgaard, der er næstformand i FOA 1 og nærmeste faglige repræsentant for medlemmerne i Ishøj.

- Hvis et af vores medlemmer får en sanktion med baggrund i, at han har røget i sin selvbetalte frokostpause - altså i sin fritid - vil jeg med det samme rejse en sag over for kommunen. Jeg ville spørge med hvilken ret, kommunen havde gjort det. For hvis de kan det, så kan de jo også gøre det i hans øvrige fritid, siger Steen Vadgaard til fagbladet.

Henrik Wolsing Jensen, der er tillidsrepræsentant og teknisk serviceleder på Ishøj Skole, er selv ikke-ryger, men han mener, at kommunen går over grænsen med de nye regler.

- Hvis de vil have hånd i hanke med, hvad jeg gør i min frokostpause, så kan de bare betale. Jeg betaler selv min pause, og så har jeg fri. Så er det er ikke min arbejdstid, siger Henrik Wolsing Jensen.

Røgfri kommune

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), forklarer forbuddet med, at Ishøj har et stærkt ønske om at blive helt fri for røg.

- Vi vil jo gerne være en røgfri kommune, og da vi skulle beslutte hvordan, så var det byrådets holdning, at der ikke skal være undtagelser. Det var en meget klar beslutning.

- Vi kan altså ikke begynde at lave undtagelser for nogen. Ishøj Kommune skal være røgfri, og det gælder hele arbejdsdagen, fra man kommer om morgenen, til man går hjem om eftermiddagen, siger borgmesteren til Fagbladet FOA.

Udover Ishøj er der yderligere tre kommuner, der med virkning fra i dag indfører røgfri arbejdstid. Det er Nordfyn, Mariagerfjord og Viborg. Men i Nordfyn og Mariagerfjord må medarbejdere, der selv betaler deres frokostpause, gerne ryge i deres pauser, forudsat at de ikke er i arbejdstøj og befinder sig uden for kommunens matrikler.