Kommune giver ansatte fri om fredagen

Odsherred Kommune vil have sine ansatte til at arbejde 37 timer på fire dage.

I Odsherred kommune forkortes arbejdsugen fra fem til fire dage. Der skal stadig arbejdes 37 timer om ugen.

Giver det mening, at medarbejderne på kommunen skal sidde på deres pind fra klokken 9 til 17 alle ugens dage, eller vil det i virkeligheden fungere bedre for både borgeren og medarbejderen med et mere fleksibelt system?

Det spørgsmål stillede man sig selv i Odsherred Kommune - og svaret er for nu:

Nej, det giver ikke mening. Derfor kan 300 administrative medarbejdere i kommunen til efteråret se frem til en fire-dages arbejdsuge.

Medarbejderne skal stadig arbejde 37 timer om ugen, men de nye arbejdstider skal gøre det lettere for dem selv at strukturere deres tid.

Derudover skal de længere arbejdsdage gøre det nemmere for borgerne i kommunen at booke en tid til et møde hos en sagsbehandler, når de selv har fri fra arbejde, fortæller kommunens socialdemokratiske borgmester, Thomas Adelskov.

- Og så står vi også med en udfordring i at kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft til nogle af de stillinger, vi slår op i vores administration. Der er det et forsøg på at give et anderledes arbejdstilbud til vores medarbejdere, hvor man får en god dejlig, forlænget weekend, siger han.

Tid til gåture og udvikling

Helt konkret skal de 300 medarbejdere arbejde en halv time længere tre dage om ugen.

I dag har de alle en arbejdsdag på ti timer om torsdagen - den ti-timers-dag får medarbejderne fremover mulighed for selv at beslutte, hvor skal ligge.

I den 37 timer lange arbejdsuge ligger også to timers kompetenceudvikling, som de ansatte selv må råde over.

Timerne skal godkendes af en leder, men kan bruges på alt muligt, fortæller Thomas Adelskov.

- Man kan for eksempel læse op på sit fagområde hjemmefra, eller tjekke op på, hvad der er foregået på det seneste byrådsmøde på webtv.

Klar med en kattelem

Planen er, at den nye arbejdstidsaftale træder i kraft til september, men de ansatte har haft lang tid til at forholde sig til den nye hverdag med en firedages arbejdsuge. Aftalen har nemlig været knap to år undervejs.

I første omgang er ordningen et forsøg, der skal løbe over tre år og kun i administrationen.

Fungerer det, er borgmesteren klar til at udbrede det til andre områder i kommunen, ligesom han også er villig til at sløjfe ordningen før tid, hvis folk skulle gå hen og blive stressede af den.

Det tror Thomas Adelskov dog ikke bliver tilfældet. Han påpeger, at det lykkedes fint, da man gik væk fra at arbejde om lørdagen.

- Jeg tror, det giver rigtig god mening for mange at kunne restituere over tre dage. Det viser forskningen også – at vi restituerer væsentligt bedre, når vi har mere end bare to dage til at gøre det.

Skulle der alligevel være medarbejdere, for hvem det ikke hænger sammen med en fire-dages uge, så vil der også være en kattelem, så de fortsat kan holde fast i den almindelige arbejdsuge, siger Thomas Adelskov.

- Men det er klart, at hvis det her skal have værdi, så skal det jo ikke være en norm, at man benytter sig af den kattelem. Men vi tror faktisk på, det kan fungere, og det er også det, vores medarbejdere tilkendegiver, siger borgmesteren.

Ordningen skal endeligt godkendes i kommunens økonomiudvalg i den kommende uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk